Hesap detayları deşifre olan HSBC Cenevre şubesine kanton savcılığı tarafından soruşturma açıldı. Cenevre Başsavcısı Olivier Jornot’nun emri ile başlatılan soruşturmada bankanın kara para, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi illegal yollarla elde edilen gelirleri aklama iddiaları araştırılacak. Swissleaks’in düğmesine basan Helvé Falciani ise tutuklanmama garantisi ile Cenevre’ye gelip ifade verebileceğini açıkladı.

Geçen hafta başında tüm dünyada büyük yankı uyandıran Swissleaks dosyasında ortaya çıkan bilgiler özellikle vergi kaçakçılığına karşı son yıllarda büyük mücadele veren AB ülkelerine moral oldu. Başta Fransa, Almanya ve İspanya gibi ülkeler kendi vatandaşlarının deklare edilmemiş gelirlerinin peşine düşmek için yasal yollara başvurdular. Fakat olayın yaşandığı İsviçre’de herhangi bir hukuki girişimin olmaması herkesin dikkati çekmiş farklı yorumlara neden olmuştu.

Çarşamba sabahı Cenevre Başsavcısı Olivier Jornot ve ekibi bankanın Cenevre’deki ofislerine gelerek savcılık emrini gösterdi ve kamuoyuna yansıyan iddiaları araştırmak üzere bankanın hesap verilerine el koydu. Gün boyu süren araştırma sonrasında yapılan açıklamalarda geçen hafta basına yansıyan bilgilerde ifşa edilen bilgilerin çalıntı olması nedeniyle hukuki anlamda bir değerinin olmadığı, Cenevre savcılığının ise iddia edilen bilgilerin gerçekliğini araştırdığı yorumları yapıldı.

BAŞSAVCI JORNOT: EMRİ BEN VERDİM

İsviçre Televizyonu RTS’e konuşan Olivier Jornot savcılık araştırma iznini kendisinin verdiğini ve basına yansıyan iddiaların doğruluğunu araştırdıklarını açıkladı. Çok geç kalınmış bir soruşturma eleştirilerine ise Jornot, "İlk başlarda konuşulan konular ve bilgiler farklı milletlerden kişilerin vergi dairelerine gelirlerini deklare etmemesini kapsıyordu. Bu konunun da İsviçre’de ceza kanununa bakan bir tarafı yok. Fakat şimdi kara para aklama iddiaları var ve biz bu yüzden bankada araştırma yaptık." dedi.

İsviçre’de geçen yıllarda kara paranın bankalara ulaşması konusunda çok ciddi yasaların çıkarıldığı ve HSBC olayında bu yasaların yeterli olmadığı anlaşıldığı iddialarını ise Jornot, savcılığın soruşturmada bankanın kabul ettiği hesaplar içerisinde yapması gereken mükellefiyetleri ne kadar yerine getirip getirmediklerini kontrol edeceklerini ve kara para aklama konusundaki eğer varsa hatalarını araştırdıklarını bildirdi.

HSBC eski çalışanı Helvé Falciani ise İtalya’dan bir kafeden bağlandığı programda diğer ülkelerle birlikte yaptığı ortak çalışmayı İsviçre ile de yapabileceğini açıklarken kendisine ‘serbest giriş - çıkış’ yapabilmesini sağlayan bir garanti verilmesini talep etti. HSBC’den aldığı illegal hesap bilgilerinden dolayı bankacılık yasasını ihlalden ötürü hakkında İsviçre’de açılmış davalar ve hapis cezaları mevcut olan Falciani hakkında İsviçre, İspanya’ya iade talebinde bulunmuştu.