Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Avukat Cemal Okan Yüksel, tarımsal desteklerin önündeki en büyük engel olan çiftçinin özel şirketlere olan borçları ödeme koşulunun kaldırılması ve milli gelirin yüzde 1’i olan tarıma desteğin yüzde 2’ye çıkartılması için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

CHP'li Yüksel, Meclis'e sunduğu kanun teklifinde, tarım alanında yanlış ve yetersiz uygulamaların bulunduğuna dikkat çekti ve bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Cemal Okan Yüksel teklifinde, çiftçilerin tarımsal destek alabilmesini özel şirketlere olan borçları ödeme koşuluna bağlayan maddenin değiştirilmesini istedi. Bu uygulama ile çiftçiye üvey evlat muamelesi yapıldığını ve hükümetin bu yanlıştan vazgeçip sektörün rekabet gücünü geliştirici, doğayla dost, insan odaklı bir tarım politikası belirlemesi gerektiğini kaydetti.

'ÖNLEMLER YETERSİZ KALDI'

Kanun teklifi ile tarım destekleri için teşviki engelleyen uygulamaların önüne geçilmesini ve milli gelirin yüzde 1’i olan tarımsal desteğin yüzde 2’ye çıkartılmasını amaçlayan Yüksel, Türkiye’nin son otuz yılda nüfusunun hızlı bir şekilde arttığını ve bu artışa yetecek gıda temini konusunda alınan önlemlerin ve tarımsal gelişimin yetersiz kaldığını belirtti. Yüksel, “Tarım ve gıda politikalarındaki en basit hedef, hızla artan nüfusa yetecek gıda temini konusunda ilerleme sağlamak ve sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek olmalıdır.” dedi.

TARİHİN EN DÜŞÜK ORANLARI

AK Parti iktidarı döneminde, özellikle son 10 yılda, tarımsal faaliyetlerde ciddi gerilemeler yaşandığına dikkat çeken Yüksel, “Tarımla uğraşan üretici sayısı, ekim alanı ve üretim miktarı azalarak Cumhuriyet tarihinin en düşük büyüme oranları gerçekleşmiştir.” diye konuştu. Özelleştirmeler sonucu birçok fabrikanın kapandığına, üretimin düştüğüne ve ithalat patlaması yaşandığına dikkat çeken milletvekili Yüksel, bu sürecin milyonlarca işsiz çiftçi yarattığını ve kırsaldan kentlere kontrolsüz göçlere neden olduğunu vurguladı.

CHP'li Yüksel’in tarım kanununda değişiklik yapılması hakkında verdiği kanun teklifi şöyle: "Madde 1- 18.4.2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 20'inci maddesinin birinci fıkrasına şu bent eklenmiştir. Tarımsal desteklenmelerin verilmesinde, üreticilerin özel şirketlere olan borçları veya tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borçları engel teşkil etmez. Madde 2- Tarım Kanununun 21'inci maddesinde geçen 'yüzde birinden' ibaresi, 'yüzde ikisinden' şeklinde değiştirilmiştir. Madde 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Madde 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.