CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre büyümenin yüzde 3’ün altına indiğine, ortalama istihdam artışının 1,3 milyona ulaştığına dikkat çekerek, “TÜİK’in işgücü ve istihdam rakamları başta olmak üzere tüm verileri, 7 Haziran seçimlerinden sonra, CHP iktidarında, bağımsız denetçiler tarafından denetlenecektir.” dedi.

Faik Öztrak, açıklamasında “Bugün yayımlanan veriler geçen senenin son üç ayında işsizlikteki artışın kaygı verici boyutlara ulaştığını gösteriyor. Her beş gençten biri işsiz. Kendi gencine iş veremeyen Hükümet’in yabancıların istihdamına dönük kanun tasarısı hazırlaması kendi milletine ne kadar yabancı olduğunu göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

“İŞSİZLİK 45 AYIN ZİRVESİNDE“

2014 Kasım işgücü ve istihdam verilerini yazılı bir açıklama ile değerlendiren Faik Öztrak, şu tespitlerde bulundu:

“2014’ün son üç aylık dönemini kapsayan Kasım ayı verileri işsizlikteki artış eğiliminin sürdüğünü gösteriyor. İşsizlik 2014 Kasım ayında yüzde 10,7’ye ulaşarak son 45 ayın zirvesine çıktı. Son bir yılda işsiz sayısı ise 599 bin kişi artarak 3 milyon 96 bin kişiye ulaştı. Son bir yılda işsizlikte kaydedilen bu artış 2009 Eylül ayından bu yana en yüksek artış.”

“HER BEŞ GENÇTEN BİRİSİ İŞSİZ”

Ülkenin umudu, geleceğin teminatı gençler arasında işsizliğin kaygı verici boyutlara ulaştığını aktaran Öztrak, “Genç işsizliği geçen seneye göre 2 puan birden artarak yüzde 19,9’a sıçradı. Bu son 56 ayın en yüksek genç işsizlik oranı. Resmi rakamlara göre her beş gencimizden birisi işsiz.” dedi.

CHP’li Öztrak, 2014 Kasım istihdam rakamlarında da açıklamaya muhtaç hususlar bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“Büyümenin yüzde 3’lerin altına sarktığı bir yılda ortalama istihdam artışının 1 milyon 300 binlere ulaşması açıklamaya muhtaç bir husustur. Yine 2014’ün ikinci ve üçüncü üç aylarında tarım sektöründeki sırasıyla yüzde 2,6 ve yüzde 4,9 daralmaya karşın, tarım istihdamındaki yüksek artışların devam etmesi izaha muhtaç bir başka husustur. Geçen senenin Kasım ayı itibariyle son bir yılda yaratılan her 100 istihdamın 21’i tarım sektöründen gelmektedir. TÜİK’in işgücü ve istihdam rakamları başta olmak üzere tüm verileri 7 Haziran seçimlerinden sonra, CHP iktidarında, bağımsız denetçiler tarafından denetlenecektir. Mevsim etkileri arınmış rakamlarda ise özellikle sanayi istihdamındaki gerileme kaygı vericidir. Sanayi istihdamının geçen senenin Kasım ayında 80 bin kişi gerilediği anlaşılmaktadır.“

“HÜKÜMET, MİLLETİN SORUNLARINA YABANCI”

Öztrak, ülkede her 5 gençten birisinin iş ve istihdamla buluşamazken, memleketteki her 100 işsizden 23’ü üniversite mezunuyken, AK Parti iktidarının yabancılara iş ve istihdam sunmanın kanuni alt yapısını hazırladığını dikkat çekerek, “Avrupa’nın işsizlerini Türkiye’ye davet ederek kendi milletinin sorunlarına ne kadar yabancı olduğunu açıkça göstermektedir. Dünya üzerinde kendi ülkesindeki işsizliğe gözlerini kapatarak, başka ülkelerin işsizliğine derman olmaya çalışan bir iktidar ancak AKP iktidarı olabilir.” izahında bulundu.