Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Eskişehir Milletvekili, Prof. Dr. Gaye Usluer, Volkswagen’in dünya çapında 11 milyon araca özel bir hileli yazılım yükleyerek çevre kirliliğinin azaltılması için emisyon ölçümlerini olduğundan düşük gösterdiği skandalın iki bağımsız araştırmacının ABD Çevre Koruma Müdürlüğü’ne (EPA) yaptıkları araştırma sonuçlarını iletmeleriyle ortaya çıktığını söyledi.

CHP’li Usluer, bu skandalın ardından; İsviçre, EURO 5 emisyonu kategorisinde ve 2009 ila 2014 yılları arasında üretilen Audi, Seat, Skoda ve Volkswagen model dizel motorlu araçların satışını yasakladığını kaydetti. Hollanda’daki bayilerin ise satışları geçici olarak durdurduğunu aktaran Usluer, şu ana kadar ABD, Almanya, İngiltere, İsviçre, İtalya, Fransa, Güney Kore, Kanada, Norveç ve İtalya’nın skandalla ilgili olarak soruşturma başlattığını vurguladı.

Türkiye’de egzoz emisyon ölçümü konusunda birçok firma yetki alabilmekte olduğunu dikkat çeken Usluer, bu yetkiye sahip en büyük kuruluş aynı zamanda araç muayenesi için tek yetkili firma olan TÜVTÜRK olduğunu belirtti. TÜVTÜRK’ün ortakları arasında ise Volkswagen grubu araçların Türkiye distribütörü Doğuş Grubu'nun da bulunduğunun altını çizen Usluer, TÜVTÜRK’ten yapılan açıklamaya göre ise mevcut skandalın, kendilerinin yetkili olduğu periyodik muayeneleri değil araçların ilk ithaline yönelik izinlerin alınması (homologasyon) ile ilgili testleri içermekte olduğunu aktardığını hatırlattı.

Usluer, bu bağlamda Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin cevaplaması istemiyle 14 maddelik bir soru önergesi verdi. “Türkiye’de skandala konu olan firmalar ve araçlar hakkında bir işlem veya yaptırım uygulanacak mıdır, trafikteki araçlar geri çağrılacak mıdır?” diye Usluer, Bakan Güllüce’ye şu soruları sordu: “Birçok ülkede olduğu gibi konuyla ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır? Türkiye’deki araçlardan kaçı emisyon ölçümlerini aldatan yazılıma sahiptir? Türkiye’deki egzoz emisyon ölçümlerinin denetimleri nasıl yapılmaktadır, yeterli midir? Skandala yol açan hile yazılımlarını tespit etmek için gerekli teknolojik altyapı mevcut mudur? Periyodik egzoz emisyonları ölçüm ve araç muayenesi yetkisine sahip firmanın ortakları arasında bir otomobil ithalatçısının bulunması ne kadar doğrudur? ABD’de emisyon hilesinin bağımsız araştırmacılar tarafından ortaya çıkarıldığı düşünülürse, egzoz emisyonlarının Türkiye’de de bağımsız kuruluşlar ve/veya araştırmacılar tarafından yapılması ve/veya denetlenmesi gerekmez mi? Emisyon normunda en çevreci seviye olan ve Avrupa Birliği’nde zorunlu hale gelen EURO 6 normu, Türkiye’de hangi tarihte tüm satılan araçlar için bir zorunluluk haline gelecektir?”