Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye’de hayvancılığın bitme noktasına geldiğini, vatandaşın ise alım gücünün yetmediğini belirterek kırmızı et ithal eden Türkiye’de yüksek girdiler nedeniyle yurt içi fiyatların yükseldiğini söyledi. Hükümetin, tarım ve hayvancılıkta yapısal ve kalıcı çözümler yerine ‘sadaka’ anlayışı içinde olduğunu kaydetti. Çakırözer, “Hükümet, hayvancılıkta girdi fiyatlarını düşürmek ve bu yönde kalıcı destekler sunmak yerine daha çok sadaka zihniyeti içinde destek programları geliştiriyor. Bu da ne üreticinin işine geliyor ne de alım gücüne yansıyor. Türkiye hayvancılığın en güçlü olduğu ülkelerden olmasına rağmen büyükbaş hayvan ithal etmesi bile hükümetin hayvancılıktan anlamadığını gözler önüne seriyor.” dedi.

Milletvekili Çakırözer, Muttalip Mahallesi'nde kurulan Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarı'nda kurbanlık hayvan yetiştiricileriyle bir araya geldi. Pazarı gezdi, üreticilerle ve Kurban Bayram öncesi kurbanlık almaya gelen vatandaşlarla sohbet etti, sıkıntılarını dinledi. Bir besici ile kurbanlık alan bir yurttaş arasındaki pazarlığa da şahit olan Çakırözer devreye girerek iki tarafı da mutlu edecek fiyatta buluşulmasını sağladı.

'HÜKÜMET SADAKA KÜLTÜRÜ İLE ÇALIŞIYOR, VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ YETMİYOR'

Üreticilerin sorunlarını da dinleyen Çakırözer, Türkiye’de hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek kırmızı et ithal eden Türkiye’de yüksek girdiler nedeniyle yurt içi fiyatların yükseldiğini söyledi. Hükümetin, tarım ve hayvancılıkta yapısal ve kalıcı çözümler yerine ‘sadaka’ anlayışı içinde olduğunu kaydetti. “Hayvan pazarında edindiğimiz izlenim vatandaşın alım gücünün kurbanlıklara yetmediği yönünde. Aynı zamanda üretici de yüksek maliyetlerden şikayetçi.” diyen Çakırözer, şöyle dedi: “Hükümet, hayvancılıkta girdi fiyatlarını düşürmek ve bu yönde kalıcı destekler sunmak yerine daha çok sadaka zihniyeti içinde destek programları geliştiriyor. Bu da ne üreticinin işine geliyor ne de alım gücüne yansıyor. Türkiye hayvancılığın en güçlü olduğu ülkelerden olmasına rağmen büyükbaş hayvan ithal etmesi bile hükümetin hayvancılıktan anlamadığını gözler önüne seriyor.”

'İTHALAT POLİTİKALARINA SON VERİP TEKELLEŞMEYİ ÖNLEYECEĞİZ'

Çakırözer, vatandaşlara CHP olarak geliştirdikleri tarım politikalarından da bahsetti. Küçük işletmeler arasında işbirliği ve dayanışmayı sağlayarak verimlilik, istihdam ve üretim artışını sağlamak istediklerini aktardı. Tarımda insan gücünün eğitilmesine özel önem vereceklerini, bilgi ve teknolojinin tarım ve hayvancılıkta kullanımını destekleyeceklerini aktaran Çakırözer, bu çerçevede tohum ve damızlık hayvan materyalini geliştirip çoğaltacaklarını kaydetti.

Tarım ve gıda işletmelerinin modernizasyonunu destekleyeceklerini, tarımsal girdi ve çıktı piyasalarını üretici ve tüketici yararına yeniden düzenleyeceklerini belirten Çakırözer, “Tekelleşmeyi önleyeceğiz. Türkiye’de hayvancılığın çöküşüne dur diyecek, sektörü bitiren ithalat politikalarına son vereceğiz. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığımızı artıracak, yapılacak ıslah çalışmalarıyla verimliliği yükselteceğiz. Kaba ve karma yem ihtiyacının yurt içinden sağlanması için bitkisel üretimi teşvik edecek, yem fiyatları ile süt ve et fiyatları arasındaki uygun pariteyi koruyacağız. Süt ve et işleme tesislerini geliştirip yaygınlaşmasını teşvik edeceğiz.” ifadesini kullandı.