Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türkiye’de ne ifade ne de teşebbüs hürriyetinin kaldığını söyleyerek, cumhurbaşkanının talimatıyla bankalara, şirket yönetimlerine el konulduğunu belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Antalya Milletvekili Osman Kaptan, Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Mersin Milletvekili Vahap Seçer ve Parti Meclisi Üyesi Sera Kadıgil’den oluşan CHP İş Dünyası Grubu, bir dizi temasta bulunmak üzere Adana’ya geldi. Parti il binasında basının karşısına geçen Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, Bank Asya’nın yönetimine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla el konulduğunu söyledi. Anayasa’nın askıya alındığını belirten Öztrak, Erdoğan’a yüklendi. Erdoğan’ın yönetimde kaos, kendi otoritesini mutlaklaştırma koşullarını oluşturma gayretinde olduğunu vurgulayan Faik Öztrak, Bank Asya’ya yönelik tutumu ve Merkez Bankası’na yönelik faiz indirimi baskısını hatırlattı. İfade ve teşebbüs hürriyetinin artık kalmadığını anlatan Öztrak, “Türkiye’de ifade hürriyetinin ne hale geldiğini bırakın sadece basına bakmayı, sadece meclisin gündemine gelen iç güvenlik yasasına bakın, orada gayet rahat göreceksiniz. Teşebbüs hürriyeti de kalmamıştır, çünkü bu ülkede cumhurbaşkanının talimatıyla banka kapatılmaktadır, cumhurbaşkanının talimatıyla şirket yönetimlerine ya da hükümetin talimatıyla şirket yönetimlerine el konabilmektedir.” dedi.

Cumhurbaşkanının talimatla faizleri düşürmeye çalıştığının altını çizen Öztrak, bunun sonucunda faizin son bir haftada neredeyse 1 puan artmasına neden olduğunu ifade etti. Gösterge faizinin yüzde 6.5’ten 7.5’e dayandığını kaydeden Öztrak, ülkede faiz lobisinin, bizzat faiz lobisinden şikayet edenler olduğunu anlattı. AKP’den önceki 27 yılda bütçeden yapılan faiz ödemesinin 251 milyar dolar olduğunu açıklayan Faik Öztrak, AKP’nin 12 yıllık döneminde faiz ödemesinin bir buçuk katı artarak 389 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

CUMHURBAŞKANININ KONUŞMASI VE BANK ASYA OLAYI İLE REEL SEKTÖRÜN BORCU 20 MİLYAR TL ARTTI
Faiz ve Merkez Bankası üzerinde yürüyen tartışmalar nedeniyle dolar kurunda son dönemde oynaklığın arttığını hatırlatan Öztrak, son iki haftada dolar kurunun rekorlar kurduğunu hatırlattı. Doların önce 10 kuruş arttığını ancak Merkez Bankası’nın faiz indirmekten vazgeçmesiyle 5 kuruş düştüğünü belirten Öztrak, “3 gün sonra talimatla Bank Asya’nın yönetimine el konmuştur. Arkasından cumhurbaşkanı yine çıkmıştır Kaçak Saray’da muhtarlara, esnaflara yaptığı konuşmada faizi düşür diye yeniden Merkez Bankası’na yüklenmiştir. Sonuçta bir defa daha döviz kuru rekorlar kırmış, dolar kuru 2.45’e yaklaşmıştır.” diye konuştu. Türkiye’de reel sektörün 180 milyar dolar olan borcunun 11 kuruşluk dolar artışıyla 20 milyar Türk lirası arttığının altını çizen Öztrak, bu farkın işsizin, vatandaşın üstüne yükleneceğini anlattı.

Cumhurbaşkanının konuşmalarından petrol fiyatlarının da etkilendiğini vurgulayan Öztrak, “Petrol ürünleri, son 6 aydır ham petrol fiyatları sürekli düşüyor. Daha üç gün önce Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları 6 kuruş ve 10 kuruş arttı. Neden artıyor, cumhurbaşkanı konuşuyor kuru oynatıyor, siz, çiftçi pahalıya mazot almaya başlıyor, vatandaş arabasında, kamyonunda pahalıya benzin kullanmaya başlıyor. Fabrikalar pahalıya akaryakıt kullanmaya başlıyor. Bu sorumsuzca konuşmaların hepsinin bir bedeli var, bu bedeli de maalesef vatandaş ödüyor.” ifadelerini kullandı.

SURİYE VE IRAK OLAYLARININ TÜRKİYE’YE MALİYETİ 16 MİLYAR DOLAR
Suriye’deki iç savaşta Türkiye’nin aldığı rolü de eleştiren Öztrak, bunun ülkeye çıkardığı maliyetin de her geçen gün büyüdüğünü kaydetti. Bu konuda bütçeden harcanan paranın 5.5 milyar doları bulduğunu hatırlatan Öztrak, “Bir de Suriye ve Irak’ta yaşanan krizler nedeniyle ülkemizin kaybettiği potansiyel ihracat var. Eğer Suriye’de savaş olmasaydı, 2011’den 2014’e kadar bu ülkeye yapılabilecek olan ihracat 10.5 milyar dolar olabilirdi, gerçekleşen ihracat sadece 4.5 milyar dolarda kalmış. Fark, 6 milyar dolar kaybetmişiz. Irak’ta son bir yılda kriz yaşanmasaydı, Irak’a olan ihracatımız normal eğilimlerle 14 milyar dolar olurdu, kaldığı yer 10.7 milyar dolar, orada da ihracat kaybımız 3.6 milyar dolar.” şeklinde konuştu.

Dünya Bankası hesaplarına göre bölgede çıkan çatışma ve savaşlar ile Türkiye’nin bu ülkelerle ticaretini geliştirememesinin her bir vatandaşa etkisinin kişi başına 210 dolar olduğuna vurgu yapan Öztrak, şöyle dedi: “Bu da aşağı yukarı bu ülkede kişi başına düşen gelirin yüzde 2’si demek. Bunu nüfusla çarparsak, her yıl bu beceriksizliğin bize çıkardığı maliyet 16 milyar dolar.”