Buğday eken çiftçi olumsuz haza şartları yüzünden son yılların en verimsiz sezonunu yaşıyor. 57 senedir tarım ve çiftçilikle ömrünü geçiren İbrahim Tanrıverdi, “15 dönüm arazimde 2,5 ton buğday aldım. Daha önce aynı arazide iki kat buğday alıyordum. Her geçen sene köylü eriyor, şartlar ağırlaşıyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz.’’ dedi.

Samsun’un Havza ilçesi Mısmılağaç köyünde yaşayan ve ömrünü çiftçilik yaparak sürdüren İbrahim Tanrıverdi, 15 dönüm arazisinde 2,5 ton buğday çıkınca şok oluğunu söyledi. Aynı durumun tüm bölgede hakim olduğunu hatırlatan Tanrıverdi, “Yağan yağmur belimizi büktü, ürünler kısıtlı, sap var ama içi boş, Buğday göz boşluğu yaptı. Reçber’in durumu iyi değil bu şartlar altında idare edeceğiz başka tutar dalımız yok. Tarlalarım parça parça 5 dönüm olan yerden 1 ton aldım yani 50 dönüm arazi ektiğime göre 15 ton buğday aldım. Normal şartlar altında bu rakamın iki katında olması gerekirdi.’’ dedi.

‘BUĞDAY ÇİÇEKTE İKEN YAĞAN YAĞMUR ÜRÜNÜ MAHVETTİ’

Bazı yerlerde ürünün iyi olduğu yönde haberler geldiğini kaydeden Tanrıverdi, “Bizim bulunduğumuz bölgede yağmur hiç eksik olmadı. Yoğun ve yağmurlu geçen bir zamana denk geldi. Havza bu sene olabildiğince yağmuru çok aldı. Yağan yağmur ekin tarlasındaki buğday başındaki çiçeği döktü, göz boşluğu yaptı, sapa ağırlık verdi.’’ dedi.

’30 BİN TL BORÇ VAR TARLADA MAHSUL YOK’

Hasat vaktinin gelmesi ile fabrikacıların buğday fiyatını düşürmesine tepki gösteren Tanrıverdi, “Buğdayı iyi paraya satalım ki borcumuzu ödeyelim, elimizde bekletsek bekletemiyoruz 30 bin lira borç var, herkes gözümüzü gözlüyor, mazotçu, gübre aldık, tarım kredi, yağlı tohumlar hepsi para bekliyor. Hal böyle iken buğday fiyatları düştü. Hasat zamanı öncesi 850 liradan alına buğday şimdi 650 liradan alınıyor, köylünün kaderi bu. Fabrikacılar hepsi anlaşmalı ‘köylüyü nasıl bitirsek helal kazançlarını nasıl düşürsekde az fiyata ürün alsak’ peşinde." diye konuştu.

‘SAMAN VAR DANE YOK’

Bir diğer mağdur çiftçilerden Muhammet Altınok ise, “Buğday samana göre çok az, saman durumu iyi ama buğday durumu çok kötü. Dönüm başı 250- 300 kilo arası dönümde zar zor aldık. Fiyat olarak çok düşürdüler, harmandan önce 850 lira olan buğday fiyatı şimdi 650- 700 kuruş arası dönüyor, belki daha aşağıya düşecek. Bizim aşağıda ters akan ırmağı var diye bir söz var ‘ Ters akan akıyor Mısmılağaçlı bakıyor." dedi.

‘YAĞIŞLAR NEDENİYLE İYİ ÜRÜN BEKLİYORDUK’

Bafra’dan Havza’ya gelen döver biçer sahibi Orhan Top da, ilçe genelinde rekolte de büyük bir düşüklük olduğunu vurgulayıp, "Aslında yağışlardan dolayı biraz daha fazla olması gerekiyor ama? Tam tersine daha kötü bir durum sergileniyor. Samanlar iyi fakat buğday olmadığı zaman hiçbir şeye yaramaz, bu sefer saman balya fiyatı düşük bir balya normal şartlarda 20 lira ama şimdi 3 lira. Köylü bir balya samanda da 17 lira zarar ediyor. Bu durum hayvancılığın bittiği anlamına mı geliyor derseniz bunun cevabını siz verin. Havza’nın geneli böyle tarım bitti.’’ dedi.