Üretici tarlası ve bahçesinde yetiştirdiği meyve ve sebzeyi semt pazarlarında satabilmesi için yanında çiftçi kayıt belgesi olması gerektiği bildirildi.

Antalya Semt Pazarcılar Odası, pazarda sattığı ürünü halden almayıp, kendi tarlasında yetiştirdiği ürününü pazarda getirip satan üretici konumunda olan müstahsillere belge zorunluluğunun geldiğini açıkladı. Belge zorunluluğu, pazar yerlerindeki esnafın ürettiği ürünü satması ve üretime teşvik edilmesi nedeniyle yapıldığı kaydedildi. Belgeyle semt pazarında ürün satmak isteyen pazarcı esnafı yetiştirdiği ürünü satabilecek, belge ile Antalya Semt Pazarcıları Odası’dan pazar yeri alabileceğini vurgulandı.

Pazarcılar Odası Başkan Vekili Cihan Karataş, yaptığı açıklamada, çiftçi kayıt belgesiyle üretici ve alıcı bir araya gelerek alışverişte karşılıklı güvenin oluşmasını sağlayacağını söyledi. Bu sistemin aynı zamanda sadece ürün ticareti yapanların önüne geçeceği ve insanları üretmeye teşvik edeceğini belirten Karataş, bakanlık tarafından uygulanan zorunlu belgenin belirli standartları oluşturmak için gerekli olduğunu kaydetti. Bu sayede ürettiğini satanların hakları korunacağının altını çizen Karataş, "Başkasının ürettiğini alıp satanlar zamanla ya bu belgeye sahibi olacak, ya da pazarda ürün satamayacak. Belgeyi alabilmek için ürün yetiştirebilmek gerekli. Bunun için de ekilecek araziye sahip olunması, veya kiralanması şartı koşulacak. Yani üretmeyen satamayacak." diye konuştu.