Bursa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği'nin 3 bin 500 üyesinden, 58 çiftçi sistem değişikliği nedeniyle mağdur oldu. 12 ilçeye yayılan mağdur çiftçiler, hayvan başına aldıkları 20 TL yardımı, HAYGEM 16 Ocak 2015 cuma gününe kadar ‘kayıt sistemini tekrar açmazlarsa’ alamayacak.

28 Kasım 2014 tarihine kadar sisteme kayıt yapılarak, bir yıl sonraki teşvik pirimi birlik tarafından hazırlanan belgeyle alınabiliyordu. Ancak bu tarihe kadar kayıt yaptırmayan çiftçiler bu parayı alamıyor. 5 bin 780 hayvana sahip mağdur çiftçilere verilecek olan yardım miktarı 115 bin lira. HAYGEM Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Birlik Başkanı Yıldırım Oran'ın bu yöndeki mağdur çiftçiler için yaptığı girişimlerden dolayı teşekkür etti.

Çiftçiler mağduriyetlerinin giderilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik'ten yardımcı olmasını bekliyor. Konuyla ilgili Ankara'ya giderek ilgili müsteşarlık aracılığıyla ile girişimlerde bulunduğu kaydedilen Ömer Çelik ise "Damızlık Birliği kanalı ile mağduriyetlerini öğrendiğimiz çiftçilerimizle ilgili resmi bir başvuru yaptık. Çeşitli nedenlerle 28 Kasıma kadar başvurularını yapamayarak mağdur olan bu çiftçilerimize yardımcı olacağız. Daha önceki yıllarda birlik kanalıyla ilçe müdürlüğü üzerinden yardımlar sağlanabiliyordu. Ancak 7 Kasım 2014 yılında, 81 vilayette örgütlü bulunan damızlık birliklerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak yeni bir düzenlemeye tabi tutuldu. Henüz yasalaşma dönemi de tamamlanmadı. İl müdürlüğümüz tüm çiftçilerin hakları konusunda takiptedir. Mağduriyetlerin en kısa sürede aşılacağına inanıyorum." dedi.