Osmaniye'de, tarlalar boş kaldığı zaman ara ürün olarak marul yetiştiriciliğini tavsiye eden ziraat mühendisi Mehmet İlkay Babaoğlu, şimdi de zeytin bahçelerinin değerlendirilmesi için 'Lohman Brown' cinsi salma tavuk çiftliği kurmalarına öncülük ediyor.

Daha önce örnek olması için çiftçilerin gözü önünde ara dönemde marul yetiştirerek, kışın tarlaların boşluğunu değerlendirmelerini sağladıklarını anlatan ziraat mühendisi Mehmet İlkay Babaoğlu, "Çiftçilerimizin ürünlerine vakit ayırdıktan sonra birçok boş vakti olmaktadır. Ürün bakımında kalan zamanlarında çiftçilerimiz ne yaparsa 'girdisi en az kazancı en yüksek' bir işe başlamış olur diye düşündük. Araştırmalarımız sonucunda çiftçilerimizin tavuk yumurtalarını kendisi üretmeyip şehir merkezlerinden aldığını da ortaya çıkardık. Durum böyle olunca şehir merkezlerindeki köy yumurtaları yetersiz kalıyor. Bunu göz önünde bulundurarak bir yandan da çiftçilerimizin boş vakitlerinde para kazanmalarını amaçladık. Köyümüze örnek olarak 300 adet tavuk kapasiteli köy yumurtası üretimi yapmak için tesis kurduk. Çiftçilerimiz bunu görsün ki boş vakitlerini değerlendirerek ek bir kazançları olsun istedik. Amacımız bu 300 adet tavuğu 5.000 adete çıkartarak, Osmaniye’ye komşu olan illere köy tavuğu yumurtası yollamak olacaktır." dedi.

Lohman Brown cinsi tavuğun yılda ortalama 280-330 adet yumurta verdiğini belirten Babaoğlu, "500 adet tavuk beslediğimizde bize yumurta 0,15 kuruşa mal olmaktadır. Biz bu yumurtayı sattığımızda günlük olarak çiftçimizin eline 120-180 lira para geçecektir." diye ekledi.