Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, buğdayda 2015 yılı için açıklanan müdahale alım fiyatlarının çiftçinin beklentilerinin çok altında kaldığını belirterek, "Çiftçilerimiz yine mağdur edilmiş, umutları başka hasada kalmıştır." dedi.

Sadir Durmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2015 yılı için 2 numaralı Anadolu kırmızı sert (AKS) ekmeklik buğdayın müdahale alım fiyatını ton başına 862 lira olarak belirlemesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Buğdayda ton başına üretim maliyetinin 900 lira olduğu dikkate alındığında açıklanan destekleme alım fiyatının çiftçiyi memnun etmeyeceğini vurgulayan MHP’li Durmaz, "Ekmeklik buğday fiyatı 2015 yılında 2014 yılına göre yüzde 2,4 artmış, gübre fiyatı ise 2015 yılında 2014 yılına göre yüzde 5,8 artmıştır. Ekmeklik buğday fiyatı artmış görünmesine rağmen bu artış girdi fiyatlarındaki artışın altında kalmış, çiftçi enflasyona ezdirilmiştir. Buğday destekleme alım fiyatı her yıl olduğu gibi bu yıl da Çukurova ve Güneydoğu Anadolu’da buğday hasadının büyük ölçüde tamamlanmasından sonra açıklanmış olması, hasat ettiği ürününü satarak bir an önce borçlarını ödemek isteyen bu bölgelerdeki çiftçilerimizin yine tüccarın insafına terk edilmesine sebep olmuştur." eleştirisinde bulundu.

Girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle uygun tohum, ilaç ve yeterince gübre kullanamayan çiftçinin ürettiği buğdayların kalitesi dikkate alındığında yüzde 90’ının başfiyatı tutturma imkân ve ihtimali olmadığını kaydeden Durmaz, "Bu nedenlerle piyasada gerçekleşecek iyimser fiyatın ton başına 750 lira civarında olacağını söylemek daha gerçekçi olacaktır. Ayrıca çiftçimiz tarafından TMO ve tüccarlara teslim edilen ürünlerden yapılan kesintilerde (Stopaj, Borsa tescil ücreti, yükleme-boşaltma vs.) hesaplandığında açıklanan başfiyat yani birinci kalite buğdayın fiyatı yüzde 4 aşağıya düşmektedir. Prim desteği ve diğer destek ödemelerinin üzerindeki bütün yasal kesintiler kaldırılmalıdır." önerisini dile getirdi.

'AÇIKLANAN BUĞDAY FİYATI ÜRETİCİYİ TATMİN ETMEKTEN ÇOK UZAK'

"Maalesef Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca açıklanan buğday fiyatı üreticiyi tatmin etmekten çok uzaktır." diyen Durmaz, dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini ve elektriğini kullanan Türk çiftçisinin ağır girdi maliyetleri altında ezildiğini belirterek, tarımsal üretimin en temel girdileri olan mazot, gübre ve elektrik enerjisindeki yüksek vergi oranlarının acilen kaldırılmasını istedi.

Durmaz, buğdayla ilgili sektörel bazda ve üretici için yararlı olacağını düşündükleri bazı tedbirleri ise şöyle sıraladı: "Türk çiftçisinin dünya ile rekabet etmesi için Tarım sektörü en az AB ve ABD çiftçileri kadar desteklenmelidir.
Girdi fiyatlarını diğer ülkelerle rekabet edebilecek düzeye indirecek destekler verilmelidir.
Ülkemizde ancak üçte biri karşılanabilen sertifikalı tohumluk ihtiyacının tamamının uygun fiyatlarla temini için gerekli çalışmalar yapılmalı, sertifikalı tohumluk kullanımı yaygınlaştırılmalı ve geliştirilmelidir.
Stratejik bir öneme haiz buğday üretiminin artırılması için bütün ürünlerde olduğu gibi planlı bir üretime gidilmesi ve özel destekleme programlarının uygulanması zorunludur.
Bakanlık, TMO aracılığı ile gerekli tedbirleri zamanında almak suretiyle, spekülatif hareketlere karşı çiftçiyi korumalı ve piyasayı regüle etmelidir.
Bütün bu çalışmaları yaparken tarımsal altyapıya yönelik olarak başta kadastro sorunu olmak üzere sulama sorunu, tarım işletmelerinin ekonomik sosyal yapısının iyileştirilmesi, danışmanlık sisteminin yaygınlaştırılması ve desteklenmesi gibi birçok konuda da temel sorunların çözümü sağlanmalıdır."