Çin ile Avustralya arasında, serbest ticaret anlaşması (STA) imzalandı. 2005’te başlayan STA görüşmeleri neticelendi ve Avustralya'nın başkenti Canberra'da tarihi imzalar atıldı. Çin medyası, Anakara'nın başka ülkelerle imzaladığı 'en yüksek seviyeli' serbest ticaret anlaşması şeklinde haberi duyurdu.

Çin hükümeti adına Ticaret Bakanı Gao Hucheng ve Avustralya hükümeti adına Ticaret ve Yatırım Bakanı Andrew Robb’ın imza attığı anlaşma, mal, hizmet ve yatırımın da aralarında olduğu ondan fazla alanı kapsıyor. Anlaşmanın ardından Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Avustralya Başbakanı Tony Abbott, birbirine kutlama mesajı gönderdi.

Çin medyasına göre, söz konusu anlaşma, Çin'in başka ülkelerle imzaladığı 'en yüksek seviyeli' serbest ticaret anlaşması oldu. Çin’in diğer ülkelerle de STA görüşmelerini sürdürdüğü belirtildi.

Çin, Avustralya’nın en büyük ticaret ortağı ve karşılıklı mal ve hizmet akışı geçen yıl 135 milyar doları aşmıştı.

Çinli tüketiciler, söz konusu STA ile Avustralya’nın inek eti, süt ürünleri, içki, deniz salatası, opal ürünler, hatta geyik kadife ürünleri gibi ürünlere ucuz bir şekilde ulaşacak.

Avustralyalılar ise ucuz beyaz eşya ve elektronik ürünleri elde edecek. Bunun da ülke ekonomisini destekleyeceği ifade edildi.

STA’nın, gerekli belgelerin tamamlanmasından sonra yürürlüğe girmesiyle, Avustralya’nın Çin’e yaptığı yüzde 95 ihracat mallarının vergisi kaldırılacak. Çinli iş adamlarının Avustralya’daki yatırım engelleri de azalacak ve Çinlilere iş tatillerinde daha çok vize verilecek.

Geçiş döneminden sonra Avustralya'da Çin mallarına uygulanacak sıfır vergi ile ticaret hacmi yüzde 100'e ulaşacak. Çin'de ise söz konusu oranlar yüzde 96,8 ve yüzde 97'ye ulaşacak.

Öte yandan iki ülke arasındaki STA’da vergi indirimi, normal STA’lardaki yüzde 90'lık vergi indirim oranını aşmış bulunuyor.