Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başladığı Pakistan ziyaretinde, iki ülke arasında 15 milyar dolarlık altyapı ve yatırım projeleri anlaşmaları imzalanacak.

Xi, bugün başkent İslamabad'a vararak ilk resmi Pakistan ziyaretine başladı. Bu ziyaret aynı zamanda 9 yıldan beri ilk kez bir Çin Cumhurbaşkanının ziyareti oluyor. Xi’nin özel uçağı Pakistan hava sahasına girdiğinde ise 8 adet JF-17 Thunder savaş uçağı eşlik etti. Xi’yi, Nur Khan Hava Üssü’nde Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Navaz Şerif karşılaması Çin medyasında 'ülkenin gururu' olarak yorumlandı.

Pakistan Planlama ve Geliştirme Bakanlığı’na göre, ziyaret sırasında hükümetler arası 4 milyar doların üzerinde altyapı anlaşmaları imzalanacak. Ziyarette ayrıca, Xi’nin bazı altyapı projelerin temel atma törenine katılacağı, bunlar arasında, Khunjerab ve İslamabad arasında Murree’de 44 milyon dolarlık sınır ötesi fiber optik veri iletişim sistemi projesi, 1,4 milyar dolar değerinde Lahor’da turuncu hat toplu taşıma projesi, küçük ve orta ölçekli hidro araştırma merkezi ve Pak-Çin FM 98 radyo kanalı, 720 MW Karot hidroelektrik projesi, 200 MW'lık rüzgâr enerjisi projesi ve 900 MW Bahawalpur Zeonergy Güneş Enerjisi Projesi bulunuyor.

Çin medyasına göre ise ziyaret esnasında iki ülke arasında enerji ve altyapı da dahil olmak üzere multimilyar dolarlık anlaşmalar imzalanacak. Bunlar arasında ise özellikle daha önce planlanan Çin'in Sincan Uygur özerk bölgesindeki Kaşgar’ı, Pakistan’ın güneybatı limanı Gwadar’a bağlayacak "Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru" projesi bulunuyor. Çin Dışişleri Bakanlığı da geçen hafta, söz konusu koridor için çok paraya ihtiyaç duyulduğunu ve Çin’in Pakistan’a finansman konusunda yardım yapmaya hazır olduğunu bildirmişti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Pakistan Daily’de dün yayınlanan demecinde, Çin-Pakistan ekonomik koridorunun Çin’in başlattığı İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu (bu iki proje kısaca 'Kuşak ve Yol' olarak da adlandırılıyor) üzerinde bulunduğunu belirtti. Xi, bu nedenle Çin Pakistan ekonomik koridorunun, 'Kuşak ve Yol' projelerinde önemli bir proje olduğuna da dikkat çekti.
Xi, 2013 yılında İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu projelerini ortaya atmış ve Çin, bunun için 40 milyar dolar fon ayırmıştı.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2006’da imzalanan serbest ticaret anlaşması sonucu 6 milyar dolardan, 2014’te 16 milyar dolara çıktı.

Pakistan ziyaretinin ardından, Asya ve Afrika Liderleri Zirvesi'ne ve Bandung Konferansı'nın 60. yıldönümü için düzenlenecek anma faaliyetlerine katılmak üzere Endonezya’ya gidecek Xi Jinping'e eşi Peng Liyuan, Çin Komünist partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyelerinden Wang Huning ve Li Zhanshu ile Çin Devlet Müşaviri Yang Jiechi de eşlik ediyor.