Çin, gelen şikâyetler üzerine, Şanghay şehrinde yapılacak uluslararası otomobil fuarında kadın modellerin yer almasını yasakladı.

Çin’in devlet medyasına göre, Nisan ayında yapılacak Şanghay Uluslararası Otomobil Endüstrisi Fuarı’nda aşırı açık giysiler giyen kadın modellere yasak geldi. 1985 yılından itibaren yapılan fuarın organizatörlerinin yaptığı açıklamada, çekim merkezinin arabalar olması gerektiği belirtilerek, "Şirketlerin ürün kalitesi ve teknolojiye odaklanması gerekir." ifadesi kullanıldı. Açıklamada ayrıca, "Umarız sergi açan şirketler, ürünlerini daha sağlıklı ve zarif bir şekilde tanıtırlar. Bayağı ve sosyal ahlakı zedeleyecek aktiviteler yasak." denildi. Söz konusu kararın, fuardaki katılımcıların görüşlerinin alınmasından sonra verildiğine de dikkat çekildi.

Çin’de geçen yıl 23,5 milyon otomobil satıldı. Dünyanın en büyük otomobil pazarı haline gelen Çin’de Pekin ve Şanghay’da yapılan otomobil fuarları, üreticilerin ilgisini çekiyor ve kıyasıya rekabet yaşanıyor.

DEKOLTELER RAHATSIZLIK OLUŞTURUYORDU

Son yıllarda ise Çin kamuoyunda, özellikle muhafazakâr kesimde söz konusu fuarlardaki modellerin giyimleri büyük eleştiri konusu olmuştu. Çin medyasına göre alınan son karar, ülkedeki sosyal medyada da destek buldu.

Çin’deki otomobil fuarlarında birçok otomobil üreticileri, özellikle genç müşterilerin dikkatlerini çekmek için otomobil önündeki kadın modellere dekolte giydiriyor. Özellikle Gan Lulu ve Li Yingzhi gibi modellerin sansasyonel fotoğrafları, son yıllarda büyük tartışma oluşturmuştu.

Pekin Başkent Etik Ofisi, 2012’de Pekin’de yapılan otomobil fuarında bazı modellerin kıyafetlerinin olumsuz bir şekilde toplumu etkilediğine dikkat çekti.

Çin’in büyük bir otomobil şirketinin yetkilisi Yang Xueliang, kişisel bloğunda, diğer şehirlerdeki otomobil fuarlarının da kadın modelleri kullanmamaları gerektiğini, müşterilere saf bir otomobil gösterisi yapılması görüşünü dile getirdi.

Çin’in resmi Halkın Günlüğü gazetesi ise, Ningbo şehrindeki otomobil fuarında kadın modeller olacağını yazdı. Ancak gazete, kadın modellerin kıyafetlerinde nasıl bir uygulama olacağını ise belirtmedi.

Öte yandan, Shenyang şehrindeki sergi gibi diğer fuarlarda da kadın modellerin aşırı açık kıyafetler giymesini önlemek için kurallar uygulanacağı ifade edildi.

MODELLER ÇARESİZ

Çin medyasına göre, Pekin’den Dang Jiani (25) adlı model, çok açık giyen modellerin, otomobil fuarlarında sadece az bir oranı oluşturduğunu söyledi. Dang, "Fuarda, modeller hangi giysiyi giyeceğine karar vermiyor. Eğer otomobil üreticileri çok açık kıyafet verirse, biz çok göstermemesi için çok az bir değişiklik yapıyoruz." dedi. Çinli model, modellerin giydiği uygunsuz kıyafetlerin ürünün imajını bitireceğini ve bunun da otomobil üreticilerinin görmek istemediği bir durum olduğunu ifade etti. Dang, otomobil kültürünün bir parçası olan modellerin, son yıllarda oto fuarlarının ayrılmaz bir parçası haline geldiğine de dikkat çekti.