Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Asia Fruit Logistica Fuarı'ndan taleplerle döndü. 2-4 Eylül 2015 arasında Hong Kong'da düzenlenen ve Asya kıtasının en büyük meyve sebze fuarı olan Asia Fruit Logistica Fuarı'na katılarak, önemli ihraç ürünlerini tanıttı. 64 ülkeden toplam 8 binin üzerinde ziyaretçisi olan fuarda, bu yıl Türkiye'den de 14 firmanın katılımcı olarak yer aldığını belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Ege Bölgesi'nden sadece Ege İhracatçı Birlikleri'nin katıldığını söyledi. Kiraz, üzüm, incir, narenciye gibi Ege Bölgesi'nden ihracat potansiyeli olan ürünlerin tanıtıldığını ve mal alım taleplerinin toplandığını aktardı. Seyyar, "Sektörümüze katkı sağlayacağını düşündüğümüz fuarlarda bölgemizin ve sektörümüzün ihraç ürünlerini tanıtarak, Asya'ya giriş kapısı olduğunu düşündüğümüz Hong Kong aracılığıyla hedeflerimize doğru ilerliyoruz." şeklinde konuştu.

TÜRK STANDINA YOĞUN İLGİ

Fuara ilişkin izlenimlerini aktaran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Yılmaz ise geçen yıla göre standa gösterilen ilginin çok daha fazla olduğunu belirtti. Özellikle kiraz ve taze siyah incire çok talep olduğunu kaydederek, "Hong Kong limanı, Asya kıtası için çok önemli bir geçiş merkezi. Hong Kong pazarının, aynı zamanda Çin pazarına giriş için de oldukça önemli olduğunu belirtmek isterim. Sektörümüze fuarda gösterilen ilgi çok yoğundu ve bu da bizleri çok mutlu etti." dedi.

ÖN PROTOKOL İMZALANDI

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Narenciye Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç İnan Yılmaz da özellikle kirazın, Çin pazarı için çok önemli bir ürün olduğunu kaydetti. Fuardan önce Çin resmi yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını, Hong Kong'un yanısıra Çin'e doğrudan ihracatın başlaması için iki ülkenin resmi kurumları arasında ön protokol imzalandığını ve çok yakında doğrudan kiraz ihracatının başlayacağını anlattı.