Çin’de ikinci özel bankaya izin çıktı.

Çin medyasına göre, Şanghay Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki Shanghai Huarui Bank, Çin’in Bankacılık Düzenleme Komisyonu tarafından onay aldı. Çin’in ikinci özel bankası olan söz konusu bankanın açılışının altı ay içinde gerçekleşeceği belirtildi.

Söz konusu bankanın, Guangdong eyaletinin Shenzhen şehrinde bu aybaşında kurulan WeBank’ı takip edeceği belirtildi. WeBank, Çin’in en büyük internet şirketlerinden Tencent ve iki özel şirket ortaklığıyla 4 Ocak’ta Çin’in ilk internet (online) bankası olarak kurulmuştu.

Webank, müşterilere internet aracılığıyla kefilsiz kredi veriyor ve ilk kredisi de Çin Başbakanı Li Keqiang’ın şirketin merkezini ziyaretinde verildi. Li, ziyarette bir müşterinin aldığı 35 bin yuan (yaklaşık 6 bin dolar) krediyi bilgisayar tuşuna basarak onaylamıştı.

Özel banka, 490 milyon dolar tescilli sermaye ile mevduat kabulü ve kredi verme gibi diğer hizmetleri yapabilecek.

Çin medyasında, özel bankaların finansman ve nakit sıkıntısı çeken küçük ve orta ölçekli işletmelere yardımcı olacağı kaydedildi.

Çin’de özel bankaların kurulması kararı geçen yıl Mart ayında Pekin'de yapılan 12. Milli Halk Kongresi toplantılarında alınmış ve ülkenin Tianjin, Şanghay (Shanghai), Zhijiang ve Guangdong eyaletlerinde beş pilot bankanın kurulacağı açıklanmıştı.