Zeytinyağı üretiminde 2023 yılında dünya ikinciliğini hedefleyen Türkiye, zeytinyağını katma değere dönüştürmek için dünya genelinde tanıtım çalışmalarını sürdürüyor. Zeytinyağı talebinin hızla arttığı Çin’i hedef pazar olarak seçen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), 4-6 Haziran 2015 arasında Guangdong eyaletinin başşehri Guangzhou'da düzenlenen China International (Guanghzou) Edible Oil Olive Oil Exhibition 2015'e katılarak, Türk zeytin ve zeytinyağını tanıttı. 2009 yılından beri Şanghay'da düzenlenen Food Hospitality China Fuarı'na katılan ZZTK, ilk kez katıldığı bu fuarda, 9 metrekarelik info standında Türk zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptırdı ve ağırlıklı olarak Çin'in Guangdong ve çevre eyaletleriyle Malezya ve Hong Kong gibi çevre ülkelerden gelen alıcılara bilgi verdi.

HEDEF ÇİN’E 5 BİN TON ZEYTİNYAĞI SATMAK

Çin pazarına yönelik tanıtım çalışmalarını uzun yıllardır sürdürdüklerini belirten ZZTK Başkanı M.Kadri Gündeş, Guangdong'un 100 milyonu aşkın nüfusu ile Çin'in en büyük eyaleti olduğunu, ülkenin toplam dış ticaret hacminin yüzde 40'nın burada olduğunu kaydetti. Guangdong'un gıda ithalatının yıllık 18 milyar doları geçtiğini, bu sebeple Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü için çok önemli bir pazar olduğunu ifade eden Gündeş, “Çin’in gelir düzeyi yüksek bölgelerinin başında gelen bu bölgeye, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatını arttırmak istiyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti'nin yıllık ortalama 35 bin ton olan zeytinyağı ithalatının, 2020 yılında 50 bin tona çıkacağını öngörülüyor. Bu çerçevede Türkiye'nin Çin pazarındaki payını yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz Türkiye, 2011 yılında Çin'e 453 ton zeytinyağı ihraç ederken bu rakam 2012 yılında 898 tona, 2013 yılında 1028 tona ve 2014 yılında 1172 tona yükseldi. Hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz.” diye konuştu.

Fuar süresince zeytinyağı ithalatçısı Çinli firmalar ve süpermarket zincirleri ile temasa geçtiklerini anlatan Gündeş, “Çinliler, Türk zeytin ve zeytinyağına çok yoğun ilgi gösterdi. Önümüzdeki sonbahar aylarında, ZZTK tarafından Çin'den bir alım heyeti gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Konuyla ilgili Çin'in büyük gıda ithalatçısı firmaları ile temasa geçtik ve katılım için olumlu geri dönüşler aldık.” bilgisini verdi.