Çin'in İhracat ve İthalat Bankası, Tacikistan'ın önemli projeleri için kredi desteği sağlayacak. Çin ile Tacikistan arasında imzalanan kredi anlaşmaları, Tacikistan Meclisi'nin alt kanadı Meclis-i Nameyondogan tarafından onaylandı. Çin Bankası, Tacikistan'daki demiryolu projesi için 68 milyon dolar ve ülkenin en önemli sanayi tesis olan Tacik Aliminyüm Fabrikası için ise 88 milyon dolar düşük faizli kredi sağlayacak.
Tacikistan Maliye Bakanı Birinci Yardımcısı Camoliddin Nuraliyev, milletvekillerine Duşanbe-Kurgantepe demiryolu projesi hakkında bilgi verdi. Bu projenin ülkeyi ulaşım sıkıntısını önemli bir ölçüde rahatlatacağını belirten Bakan Yardımcısı, Tacikistan'ın merkezi ile güney bölgelerini birleştireceğini söyledi. 40,7 kilometre uzunluğundaki demiryolu güzergahında 3 tünel ve 11 köprü inşa edilecek. Projenin toplam maliyeti 72 milyon dolar. Bunun 68 milyon doları, Çin kredisi ile karşılanacak.
Bakan Yardımcısı Nuraliyev, ülkenin en büyük sanayi tesisi konumundaki Tacikistan Aliminyüm Fabrikası bünyesinde inşa edilmesi planlanan yeni üretim tesisleri için 125 milyon dolarlık bir bütçeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Bunun 88 milyon dolarını Çin'in İhracat ve İthalat Bankası ile imzalanan anlaşma sonucunda indirimli kredi ile finanse etmek istediklerini belirten Tacik yetkili, projelerin önemli olduğuna dikkat çekti. Bakan Yardımcısı Nuraliyev, her iki kredinin de sözkonusu devlet idarelerinin gelirleri ile ödeneceğini, devlet bütçesine herhangi bir risk oluşturmayacağını belirtti.