Olivtech Fuarı Çin ve Güney Kore’den gelen alım heyetlerini ağırladı. Dünyanın en önemli tüketim pazarlardan biri olan Çin’in Türk zeytinyağına olan ilgisi, sektörü heyecanlandırdı. Çin Yağ ve Tahıl Birliği Başkanı Rui Yuan Wang, Türkiye’nin Çin pazarına yönelmesi gerektiğini söyledi.

16 Nisan 2015 Perşembe günü kapılarını açan Olivtech-5. Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı kapsamında "Zeytin ve Zeytinyağında Değer Zinciri ve Ekonomisi" paneli düzenlendi. İZFAŞ tarafından Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi işbirliğinde düzenlenen panel, Fuar İzmir’in A holü seminer salonunda yapıldı. Sektörün önemli isimlerini biraraya getiren zeytincilik paneline, Çin’den gelen Çin Yağ ve Tahıl Birliği Başkanı Wang da misafir konuşmacı olarak katıldı. Çin’in sadece nüfus bazında değil, sofralık yağ endüstrisi, üretimi, tüketimi, işlenmesi, ithalatı ve ihracatı bazında da büyük bir ülke olduğunu belirten Wang, “Çin’in sofralık yağ tüketim miktarı 32 milyon tondur. Kişi başı tüketim miktarı ise ortalama 23,2 kg.’dır. 32 milyon ton olan sofralık yağ tüketiminin yarısı denizaşırı ülkelerden ithal edilmektedir. Sofralık yağ tüketiminde Çin pazarında en fazla tüketilen yağ çeşidi zeytinyağıdır. Şu anda Çin’de tüketilen zeytinyağı miktarı 40 bin tondur.” diye konuştu. Wang, Çin’de zeytinyağı talebinin hızla arttığını belirterek, İspanya ve İtalya’nın yanısıra bu pazara Türkiye’nin de yoğunlaşması gerektiğini vurguladı.

EKOLOJİ ORMANINDA ORGANİK KOKTEYL

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun evsahipliğinde İZFAŞ tarafından Ekoloji İzmir-6. İzmir Organik Ürünler Fuarı ile Olivtech-5. Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı katılımcılarına, Fuar İzmir’de gala kokteyli düzenlendi. Geceye çok sayıda sektör temsilcisi ve fuar için gelen yabancı alım heyetleri katıldı. Ekoloji İzmir fuarı kapsamında İzmir’in Kadifekale bölgesine kurulacak 20 bin metrekarelik orman için sergilenen fıstık çamı fidanlarının arasında düzenlenen kokteylde, tamamen organik ürünler ikram edildi. Kokteyl boyunca katılımcı firma temsilcileri yan yana gelerek sektörün meselelerini konuşma fırsatı buldu.

PANELDE SEKTÖRÜN SIKINTILARI TARTIŞILDI

Oturum başkanlığını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifi Genel Müdürü Arif Seymenoğlu’nun yaptığı panele konuşmacı olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifi Daire Başkanı Mustafa Sepetçi, IOC Uluslararası Zeytin Konseyi Tanıtım Şefi Ender Gündüz ile gazeteci ve tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım katıldı. Daire Başkanı Sepetçi, “Zeytinyağı bankası ülkemizde bir proje kapsamında kurulmuştur. Farklı ülkelerden katılımcılara tanıtımlar yapılmaktadır. Hibe destekleri yapılmaktadır ve 14 tane proje bu hibeden faydalanmıştır.” dedi. Türkiye'de kurulan zeytinyağı ve zeytinyağı tahlili konusunda yetkili laboratuvarların akredite edilmesinden, 9+3 şeklinde toplam 12 nitelikli laboratuvarın faaliyette olduğunu kaydeden Sepetçi, tağşişe dikkat çekti. Yıldırım ise tarım yazarlığına başladığı 25 yıldan bu yana sektörün değişen ve değişmeyen yönlerini ele aldı. Üretimin daha önce de bugünkü rakamlara ulaştığını ancak pazar eksikliğinden zeytinyağının Türk Silahlı Kuvvetleri’ne satılarak çözüm bulunduğunu dile getiren Yıldırım, ilk kez primlerin 1998-99 sezonunda 40 sent ile başladığını ama şu an yetersiz olduğunu söyledi. Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “2004 yılında 90 milyon ağaçtan 170 milyon ağaca ulaşıldı. Bunların 40-50 milyonu henüz ürüne yatmadı ama bunlar da ürün verdiğinde, bu yeni ürünler de geldiğinde ürünlerin nasıl değerlendirileceği konusunda iyi düşünülmesi, iyi çalışılması gerekiyor.” dedi. IOC Uluslararası Zeytin Konseyi Tanıtım Şefi Ender Gündüz, uluslararası platformda müşteriyi yanıltıcı ve sektörel anlamda bir şey ifade etmeyen ifadelerin kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti. Gündüz, fiyatı düşürmenin ve fiyat bazlı düşünmenin iyi bir strateji olmadığını ifade ederek, “Çiftçinin cebi dolarsa bu sektör devam eder.” dedi.

ZEYTİNYAĞI TADIMLARI YAPILIYOR

Olivtech fuarına paralel olarak zeytinyağı tadımları da devam ediyor. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı ve IOC Akredite Zeytinyağı Tadım Jürisi Lideri Ümmühan Tibet ile IOC Kimya ve Standardizasyon Bölüm Şefi Mercedes Fernandez Albaladejo’nun katılımıyla zeytinyağı tadımları, C holünde, 17.00–18.00 saatleri arasında düzenleniyor.