Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler gelişmeye devam ediyor. Çin’in doğusunda yer alan, tarihin her döneminde en zengin bölgelerinden biri olmuş Jiangsu Eyaleti Dış İlişkiler Ofisi ile Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun üst düzey yetkilileri, yenilenebilir enerji sektörüne yönelik fırsatları öğrenmek için İzmir’e geldi.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yatırım Destek Ofisi tarafından ağırlanan heyete, İzmir ve yenilenebilir enerji sunumu yapıldı. İZKA Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Halit Duran ve Koordinatör Sedef Özer, İzmir'in Asya ile Avrupa arasındaki konumu sayesinde birkaç saatlik uçuş mesafesinde yüzlerce şehre ulaşılabildiğini ve önemli bir lojistik avantajı bulunduğunu belirtti. İzmir'in uluslararası havalimanı, 4 ana liman, 12 özel iskele ve güçlü karayolu bağlantıları ile batıya açılan bir kapı konumunda bulunduğunu ifade eden Duran, Çandarlı Limanı'nın yapımının sürdüğünü de hatırlattı. Çinli yatırımcılar için özel yatırım bölgelerinin avantajlarını aktaran Duran, özellikle yenilenebilir enerjide Türkiye ve Avrupa pazarını hedefleyen Çinli üretici firmaların faydalanabileceği teşvikleri anlattı.

Çinli heyet ise Jiangsu ile ilgili bilgi vererek, bölgelerindeki firmalar için İzmir’in yatırım ortamını araştırdıklarını belirtti. Komisyon Başkanı Zheng Xiaorong, “Bölgemizden güneş enerjisi ekipmanları üreticisi, Türkiye’ye yatırım yaptı. Bu firmanın çok kısa zamanda başarılı olması, bölgemizdeki firmaların dikkatini çekti. Türkiye ve özellikle İzmir’in yatırımın avantajlarını, bölgemizdeki yenilenebilir enerji firmalarına anlatmak istiyoruz. Çin’e döndüğümüzde, sizden aldığımız bilgilerle bir dosya hazırlayacağız. Özellikle sizlerin gelip iş kurma yöntemleri, insan kaynakları, lojistik imkanlar, yatırım alanları, teşvikler gibi konularda firmalarımıza bilgi vermeniz çok önemli. Ayrıca yatırım süreçlerinde destek olmanız da yatırımcılarımızın olumlu olarak değerlendireceği bir konu olacaktır.” dedi.