Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Plan ve strateji ile olumsuz koşullarda müzakere yapıyoruz. Tüm Yunanistan, müzakere eden hükümet ile her isteneni imzalayan öncekiler arasındaki farkı biliyor." dedi. Anlaşma önerilerini gönderdiklerini söyleyen Çipras, Avrupa'nın bölünüp bölünmeyeceğine Avrupalı liderlerin karar vereceklerini söyledi.

Yunanistan Başbakan Aleksis Çipras, Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'nı ziyaret etti. Burada 4 aydır tamamlanamayan kreditörler ile müzakereler konusunda önemli açıklamalarda bulunan Çipras, "Plan ve strateji ile olumsuz koşullarda müzakere yapıyoruz. Bütün Yunanistan, müzakere eden hükümet ile her isteneni imzalayan öncekiler arasındaki farkı biliyor." dedi. Çipras şöyle devam etti: "Yunanlar, hangi partiyi desteklerse desteklesin, gurur duymalı. Yunanistan önerilerde bulundu. Doğal olarak müzakerelerde geri adımlar attık. Ancak ülkenin krizden çıkışı için çok gerçekçi bir plan sunduk."

"AB'NİN BÖLÜNMEMESİ LİDERLERİN ELİNDE"

Müzakerelerin bir sonraki gününde zorluklar olacağını belirten Yunan Başbakan, "Yunan halkının talebi, eşit ve adil koşullar altında hükümetin zorlukları aşmasıdır. Müzakerelerin sonuçlanması, Avrupa'nın bölünmesine son verecek bir nokta olacaktır. Çok net: Avrupa bölünmeden gerçekliğe dönmek ve krizden çıkış için karar, Avrupalı liderlerindir." ifadelerini kullandı.

"Bu sadece Yunan değil, Avrupai ve küresel bir sorundur. İkilem; realist bir krizden çıkış seçimi ile Avrupa'nın bölünmesi arasındadır." şeklinde konuşan Çipras, "Hükümet plan ve kararlılık içerisinde hareket ediyor. Yunan halkının büyük çoğunluğu çözüm istiyor. Dünün memorandum (kemer sıkma) ve uşaklığına (boyun eğme) dönmek istemiyor." şeklinde konuştu.

"ÇÖZÜM KONUSUNDA İYİMSERİM"

Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın pozisyonuna saygı duyacakları konusunda iyimser olduğunu söyleyen Çipras, kendilerinin de Avrupa'nın geleceğine omuz vereceklerini ifade etti.

BAŞBAKANLIK YALANLADI

Başbakanlık'tan yapılan bir başka açıklamada ise Avrupa basınında çıkan Yunan tarafına nihai anlaşmanın gönderildiğine ilişkin haberler yalanlandı. Başbakanlık, Yunan hükümeti ya da yetkililerin AB ve IMF tarafından bir anlaşma planı almadıklarını vurguladı.

"ANLAŞMA OLMAZSA BORÇ ÖDENMEYECEK"

Öte yandan Reuters'in haberine göre bir Yunan hükümet yetkilisi, Atina'nın 5 Haziran'da (Cuma) IMF'ye ödemesi gereken 300 milyon Euro'luk borç taksitini anlaşmanın sağlanması halinde yatıracağını açıkladı.