İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün, "Kırsalda Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi" projesi kapsamında, geliştirdiği “Geçmişten Günümüze Çitlembiği Yaşatmak“ projesiyle 133 kadın girişimci arasından birinci olan Yıldız Topçu, aldığı 20 bin liralık destekle kendi işinin patronu oldu. Aliağa ilçesi Hacıömerli mahallesinde yaşayan Topçu, evinin ahır olarak kullanılan bir bölümünü üretim merkezine çevirerek, çitlembik yağı üretimine başladı. Aldığı maddi destekle daha önce ahır olarak kullandığı yeri onararak makine ve ekipman ihtiyacını karşılayan Topçu’nun en büyük destekçisi ise eşi Hasan Baki Topçu.

'EŞİMİN EN BÜYÜK HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİM'

İki çocuk annesi Topçu, onların geleceğini düşündüğünü belirterek, eşinin en büyük hayalini gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Topçu, “İki çocuk annesiyim. Çocuklarım okuyor ve onlar için ne yapabilirim, ekonomik olarak nasıl bir destekte bulunabilirim diye düşündüm. Kırsalda Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi ile ilgili projeye destek çıkıldığını öğrendiğimde, iki gün hangi projeyle katılabilirim diye düşündüm. Çitlembikle katılmaya karar verdim. Çitlembik yağı üretimi, eşimin dedesinden kalan bir meslek. Eşimin 20 yıllık hayaliydi çitlembik yağı üretmek, biz de bu hayali gerçeğe dönüştürdük.” dedi.

'ÇİTLEMBİK MEYVELERİNDEN YAĞ VE SABUN YAPARAK MARKALAŞMAK İSTİYORUM'

Doğal yollarla yetişen ve halk arasında "menengiç" diye de bilinen çitlembiğin yağının, mide ağrısı geçirici ve yara iyileştirici özelliği olduğu anlatan Yıldız Topçu, “Çitlembikten menengiç kahvesi, krem, yağ, bıttım sabunu üretimi de yapılıyor. 1980'li yıllara kadar dedelerimiz, çitlembik ağacı meyvesinden sabun ve yağ elde ederken günümüzde yörede zeytin yetiştiriciliği üretiminin artmasıyla çitlembik ağaçları kaderine terk edildi. Ağaçlar kesilerek yakıt olarak kullanılmaya başlandı. Bu projeyle insan sağlığı açısından da büyük önem arz eden ve ürünlerinin gıda, sağlık ve kozmetik sektöründe değerlendirilmesi mümkün olan çitlembik ağacının yok olmasını önleyerek, dördüncü kuşak temsilcisi olmayı amaçlıyorum. Meyvelerinden krem, yağ ve sabun olarak üretimini yapıp markalaşarak tüketicilere sunmak istiyorum.” dedi.

Çevresindeki kadınlara da iyi bir örnek teşkil ettiğini belirten Topçu, "Bölgemizde doğal olarak yetişen çitlembik ağacından elde edeceğimiz hammaddeyle düşük maliyetle yüksek gelir elde etmeyi hedefliyorum. Artan hammadde ihtiyacını karşılayabilmek için civar köylerden de çitlembiğin toplanması teşvik edilerek, köyde yaşayan kadınlar için de çitlembik bir gelir kaynağı oluşturacak." diye konuştu.

Yıldız Topçu, proje danışmalığını yapan Aliağa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden ziraat mühendisi Burcu Sütçü’ye ve emeği geçen herkese teşekkür etti.