Adana Valisi Mustafa Büyük, Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) bölgesel kalkınmada önemli bir rolü ifa etmeye çalıştığını söyledi. Bölgenin topyekûn kalkınmasının oradaki şehir ve barındırdığı kurumların dayanışmasıyla gerçekleşebileceğine dikkat çeken Büyük, bu nedenle ısrarla işbirliğini öne çıkardıklarını kaydetti.

Çok olumlu bir çalışma ortamını görmekten mutluluk duyduğunu belirten Büyük, “Ajanslar son dönemde gündemimize giren, önemli katkılarda bulunan kurumlar haline geliyor. Batıdaki örnekleriyle kıyaslandığında mutlaka daha kıymetli konuma yükselecekler. Çalışmaları sadece mali destek programı şeklinde görmek de yanlış. Aynı zamanda taşrada nitelikli işgücü çalıştırma gibi bir fonksiyonu icra ediyorlar. AB fonlarından proje alımında biraz da yetersizliğimiz konusunda özeleştiride bulunduğumuz konularda ajanslar aynı zamanda proje hazırlayan ve uygulayan kurumlardır.” dedi.

ÇKA’nın 2015 Yılı Mali Destek Programları açılış toplantısı Vali Mustafa Büyük, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Seyhan Kaymakamı Ahmet Okur, Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ve diğer kurum temsilcilerinin katılımıyla Sheraton Otel’de gerçekleşti.

Programın açılışında konuşan ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, bugüne kadar 2 bölge planı hazırladıklarını dile getirdi. Proje destekleri dışında bölge planı kapsamında geliştirdikleri tedbirlere işaret eren Altunsu, “Bu çerçevede veri toplamak, araştırma ve analizler yapmak, rapor, rehber gibi dokümanlar hazırlamak, toplantılar, eğitim programları, tanıtım programları düzenlemek, işbirliği kurmak gibi faaliyetlerde de bulunmaktadır. Bu faaliyetler de destek programları kadar belki de daha fazla öneme sahiptir.” diye konuştu.

Bugüne kadar 220 yatırımcıya bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti, 100’e yakın iş ve yatırım tanıtım organizasyonu, mali destek programları ile teşvikler konusunda 36 civarında etkinlik düzenlendiğini hatırlatan Lutfi Altunsu, mutad eğitimlerle 3 binin üzerinde katılımcıya eğitim verildiğini açıkladı.

"SURİYE KRİZİ İLE İLGİLİ SOSYAL ANALİZ ÇALIŞMASI YAPILACAK"

Çukurova Bölgesi'ni de birçok yönden etkileyen Suriye krizi ile ilgili bir sosyal analiz çalışması yapılması planlandığını ifade eden Altunsu, “Suriye krizinin bölgeye orta vadedeki sosyo-ekonomik etkilerinin öngörülmesi, yerleşik nüfusun sığınmacılara yönelik toplumsal algısının ölçülmesi gibi temel öncelikleri bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

ÇKA’nın hangi yıl ne tür projelere destek vereceğini belirli bir destek stratejisi çerçevesinde yaptığını açıklayan Altunsu, şöyle devam etti: “Ajansa son üç yılda 88 doğrudan faaliyet başvurusu yapıldı. Bunlardan 30 tanesi desteklenmeye hak kazandı. 1 milyon TL bütçeli 2015 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı 6 Ocak 2015 tarihinde ilan edildi. Halen açık olan programa proje başvurularını bekliyoruz. Teknik destek aracı bu yıl içinde ilan edilecek ve ilgili tüm paydaşlar bilgilendirilecek. Güdümlü Proje talepleri alınmaya başlanmıştır. Bu proje için 4 milyon TL gibi bir meblağ ayrılmıştır. ÇKA, 2008’den bugüne kadar farklı alanları içeren 19 Mali Destek Programı (MDP) uygulamıştır. Proje teklif çağrısı yöntemiyle uygulanan MDP kapsamında 2 bin 850 proje başvurusu alınmış. Bu projeler arasından başarılı bulunan 628 tanesiyle sözleşme imzalanmıştır. Bugüne kadar uygulanan 19 MDP ile bölgeye 191 milyon TL tutarında kaynak tahsis edilmiş. Eş finansman ile birlikte bölgede 332,7 milyon TL harekete geçirilmiştir. Verilen hibe destekleriyle 5 bin kişinin üzerindeki istihdam, üretimine başlanan yüzlerce yeni ürüne ek olarak ajansın desteklerinden yararlanan KOBİ’lerde ortalama yüzde 25 gelir, yüzde 22 istihdam, yüzde 15 pazar payı, yüzde 17 ihracat ve yüzde 60 kapasite artışı yaşanmıştır. ÇKA, bu yıl MDP ile 3 farklı program uygulamayı planlamaktadır. 2015 yılı MDP ile birlikte bölge kalkınması için 25 milyon TL’lik kaynak aktarılması planlanmaktadır.” Toplantıda, ÇKA Proje Birim Başkanı Türker Dölekoğlu ise 2015 yılı Mali Destek Programı hakkında sunum yaptı.