Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in açıkladığı, Türkiye'deki çoban açığının karşılanması için üniversitelerde ''sürü yönetimi'' meslek yüksekokulu açılması ve çobanların ''sosyal güvenlik şemsiyesi'' altına alınmasına yönelik çalışmaları desteklediklerini belirtti.
     Sosyal güvence çalışmalarına, her türlü doğa şartında hizmet veren çobanlar adına sevindiklerini, bu sayede insanlık tarihinin en eski mesleklerinden birini icra eden çobanların rüyasının gerçek olacağını vurgulayan Ayhan, şöyle devam etti:
     ''Çobanlık mesleğinin tanımlanması ve meslek statüsü haline getirilmesi konusunda önemli yol alındı. Çobanlığın meslek olarak kabul görmesi milattır. Sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmasına yönelik yapılan çalışmalar çoban aileleri ve bu sektörden ekmek yiyen tüm çevrelerce de büyük heyecan ve memnunlukla karşılanmıştır. Olumlu tepkilere şahit oluyorum. Çobanların özlük haklarına yönelik çalışmaları yürüten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e teşekkür ediyoruz.''
    
     -''Küçükbaş hayvan varlığı yükselme trendinde''
    
     Ayhan, çobanlık mesleğinin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliğinde anahtar bir rol üstlendiğini söyledi. Çobanların her yıl 2 milyonun üzerinde kurbanlık yetiştirerek kutsal bir görev de ifade ettiklerini belirten Ayhan, şunları kaydetti:
     ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı son çalışmalarla küçükbaş hayvancılığı, ülke hayvancılığının merkezine taşınmıştır. Alınan tedbirler, teşvikler ve uygulanan doğru politikalarla küçükbaş hayvan varlığı yeniden önemsenecek derecede yükselme trendine girmiştir. Türkiye'de koyun ve keçi sayısı yaklaşık 35 milyona ulaştı. Bakanlık 'Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı' gibi projelere önemli maddi kaynak sağladı. Bu desteğin bu yıl 400 milyon TL'yi geçmesini bekliyoruz.''
    
     -Bakan Eker'in açıklaması-
    
     Bakan Eker, katıldığı bir etkinlikte, çoban ihtiyacının karşılanması ve çoban haklarına yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığı yönündeki soru üzerine, ''Çobanlığa ilginin oluşması yönünde, mesleğe biraz formasyon da kazandıracak şekilde hatta üniversitelerimizin ilgili bölümlerinde 'sürü yönetimi' gibi, belki 2 yıllık yüksekokul tarzında bir eğitimle bunun biraz daha güçlendirilmesi ve yaygınlaşması yönünde çalışmamız var'' ifadelerini kullanmıştı.
     Uyguladıkları politikalarla küçükbaş hayvan sayısını 35 milyona çıkardıklarına dikkati çeken Eker, bunun sürülere bakacak insan ihtiyacını da artırdığını belirtmiş ve sosyal güvenlik şemsiyesine almak da dahil olmak üzere bu konuda çok boyutlu bir çalışma yaptıklarını ifade etmişti.