Hükümetin yıllardır üzerinde çalışmasına ve yasa tasarısı hazırlamasına rağmen bir türlü çözüme kavuşturmadığı kıdem tazminatı konusu işçilerin patronlarına mobbing uygulamasına yol açtı. Restoran ve kafeterya gibi işletmelerde kısa süreli çalışanların ayrılırken patronlarından tehditle tazminat talep ettiğini, istediğini alamayınca da işverene dava açtığını dile getiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Şu anda çalışanlar işverene mobbing uygulamaya geçmiş durumdalar. Bu çok ciddi sıkıntı." dedi.

ATSO’nun mart ayı olağan meclis toplantısına, bugüne kadar çalışanlarına taciz uygulamakla gündeme gelen patronların işçileri tarafından mobbinge maruz kaldıkları iddiası damga vurdu. Restoran, Yiyecek İçecek ve Eğlence Hizmetleri Meslek Komitesi’nin (37. Grup) gündeme getirdiği konuyu ATSO Meclisi üyesi olan işadamlarıyla paylaşan Davut Çetin, bazı çalışanların fazla mesai ücreti, tatil ücreti, iş akdi feshi konularında kötü niyetle hareket ettiğini, mevzuatı kullanarak işverene ‘adeta taciz’ uyguladıklarını belirtti.

"Yani patrona da mobbing yapılıyor." diyen Çetin, "Biz hep iş yerlerinde çalışana mobbing uygulanıyor diye biliyorduk. Şu anda çalışanlar işverene mobbing uygulamaya geçmiş durumdalar." dedi. Restoran ve kafeteryalarda kısa süre çalışanların patronunun tazminat için tehdit ettiğini, istediğini alamadığında da dava açtığını dile getiren Çetin, şunları söyledi: "İş mahkemeleri bu davalarla dolu, küçük konular yüzünden ve bazen haklı olduğu halde iş adamları bu mahkemelerde uğraşıp, zaman kaybediyor. Özellikle geçici çalışmalarda ve hizmet sektöründe bu konuda bu davalardan çok şikayet geliyor. Ne çalışanın ne de işverenin hakkı yenilmemelidir. Bu konuda hangi mevzuat maddeleri sorun yaratıyorsa bunları saptayıp inceleyelim."

ATSO 37. Komite Üyesi olan restoran işletmecisi Murat Gerdan da kıdem tazminatı konusunun yıllardır çözüme kavuşturulmamasını eleştirerek konuyla ilgili şöyle konuştu: "Yaklaşık 2 -3 yıldır sonlanmayan yasa tasarısı var. İşveren personellerimiz bu açıdan tedirginler. 5 -6 yıldır çalışan personeller ‘Bizim tazminatımız ne olacak?’ diye tedirgin. Arkadaşlarımızdan işverenlerine gelip pazarlık yaptıklarına dair geri bildirimler alıyoruz."

Murat Gerdan, bu konunun ATSO tarafından ulusal platformda dile getirilmesini ve kıdem tazminatı konusundaki belirsizliğin giderilmesi noktasında ATSO olarak baskıcı bir yapı izlenmesini isteyerek, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çok hantal." eleştirisinde bulundu.