Karşıyaka Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesi'nde, heyelan tehlikesi nedeniyle 'Riskli Alan' ilan edilen 26 bin metrekarelik alan için kentsel dönüşüm projesi hazırladı. 152 bağımsız birimde, yaklaşık 500 kişinin yaşadığı bölge için modern konutlar, yeşil alanlar, park ve otoparklar tasarlandı. Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayından sonra uygulamaya geçecek.

Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi'nde, eski taş ocağının bulunduğu bölgede, birkaç yıl önce, aşırı yağışlara bağlı olarak heyelan ve kaya düşmesi yaşandı. Yaklaşık 26 bin metrekarelik alanda yaşayan 500 vatandaş için geçici ve kalıcı çözümler üretildi. Alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Riskli Alan ilan edildi ve planlama yetkisi Karşıyaka Belediyesi'ne verildi. Arazinin jeolojik ve jeoteknik etüt çalışmalarını tamamlayan belediye, Cumhuriyet Mahallesi'nin çehresini değiştirecek bir kentsel dönüşüm projesi hazırladı.

Proje kapsamında; hazırlanan imar planları ve proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayıyla birlikte uygulamaya geçecek. Değer tespiti ve uzlaşı aşamalarının ardından dönüşüm alanında, tehlike arz eden 102 bina yıkılacak. Heyelan ve kaya düşme tehlikesi olan bölgede; 250 yeni modern konut inşa edilecek. Arazi üzerinde 11.400 metrekare yeşil alan ve parklar oluşturulacak. Bin metrekare ise otopark için ayrılacak. Proje; dar sokaklarda, eski ve yıpranmış konutlarda, heyelan tehlikesiyle boğuşan Cumhuriyet Mahallesi'nin çehresini değiştirecek ve diğer bölgeler için örnek teşkil edecek.

Karşıyakalıların daha modern ve sağlıklı konutlarda yaşaması için her bölgede dönüşüm çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar "Cumhuriyet Mahallemiz'de, heyelan ve kaya düşme tehlikesi nedeniyle zorluk yaşayan bu bölgeyi baştan yaratacağız. Geçici ve kalıcı önlemlerimizi daha önceden aldık ancak çağdaş yaşam ortamları ve yeşil alanlar yaratmak için örnek bir proje hazırladık. O bölgede yaşayan vatandaşlarımızı da sürece katarak, sorunsuz bir dönüşüme imza atmayı planlıyoruz. Karşıyakalılar, daha modern konutlarda ve sağlıklı yaşam alanlarında hayatlarını sürdürmeyi sonuna kadar hak ediyor. Biz de bunun için hizmet ediyoruz" dedi.

Cumhuriyet Mahallesi’ndeki heyelan tehlikesini sonlandırmak için harekete geçen Karşıyaka Belediyesi, evleri tehdit eden dev kayalar için kalıcı çözüm bulmuş, mahalle halkının yüreğine su serpen uygulama sayesinde, içlerine özel bir kimyasal enjekte edilen kayalar, ilk kez uygulanan bir yöntemle patlatılarak toz haline getirilmişti.