Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Projelerini uygulayacak ilgili kuruluşlar ile Doğu Anadolu Kalkınma Projesi İdaresi (DAP) arasında protokol imzalandı.

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne ait toplantı salonunda düzenlenen protokol imza töreninde konuşan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, 2011 yılında kurulmuş bir idare olduklarını, o yıldan bugüne kadar bölgede uyguladıkları programlardan bir tanesinin de Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Projesi olduğunu belirtti. Demir, "Kuruluş aşamasından sonra, tarımda verimliliğin artırılması amacıyla küçük ölçekli sulama projelerine ağırlık verdik. Bu programı 2018 yılı sonuna kadar da devam ettireceğiz. Sulama projeleri hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

Demir, Doğu Anadolu Projesi’nin amacının bölgedeki proje uygulamalarını koordine etmek, bölgedeki kalkınmaya yönelik yatırımları ve projeleri izlemek, değerlendirmek ve koordinasyon hizmetlerini yerine getirerek, bölgenin DAP Eylem Planı’nda yer alan projeler aracılığıyla kalkınmasını hızlandırmak olduğunun altını çizdi. DAP Bölgesinin potansiyeli dikkate alındığında, Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Projesi programının uygulanmasının önemine vurgu yapan Başkan Demir, gelir seviyesi düşük olan bölge üreticisine sulama altyapılarını yaparak, onların tarımsal üretime yeniden dönmelerini ve mevcut üretimin artmasını sağlamak gibi amaçlarının olduğunu ifade etti. Bu amaçla bağlı illerin (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van) il özel idareleri ile büyükşehir belediyelerinin konuyla ilgili projelerini desteklediklerini söyledi.

Başkan Demir, 2015 yılında, Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki illerdeki 79 adet Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Projesi'nin Kalkınma Bakanlığınca onaylandığını belirterek, söz konusu projelere toplam 40 milyon liralık ödeneğin kullanıma hazır olduğunu açıkladı. DAP Başkanı, şunları söyledi: "Bölgemizde kırsal nüfusun büyük kısmı geçimini hayvancılıkla sağlamaktadır. Hayvancılıkla meşgul olan çiftçilerimizin daha fazla gelir elde etmeleri için üretimlerini verimli ve kazançlı kılmamız gerekir. Bunları yaparken tabi daha çok üretmemiz lazım. Birim maliyetlerin daha aza indirilmesi lazım ki verimli, kazançlı olsun. Bunlardan bir tanesi merada otlatılan hayvanların su ihtiyacını karşılamaktaki sıkıntıydı. Çünkü ot kadar su da önemlidir. Merada enerjisini alan hayvan, günde birkaç defa 2 -3 kilometre aşağılara inerek su ihtiyacı için bu enerjiyi yolda harcıyor. Su kaynağı olmayan meralarda kışın yağan kar ve yağmur sularının depolandığı hayvan içme suyu göletleri inşa ediyoruz ve bunlar sıvatlarla entegre edilmesiyle bölge hayvancılığının gelişimine önemli katkı sağlayacaktır."