MALATYA (AA) - Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından bağlı illere 2 yılda 19 bin saç ve beton sıvat dağıtıldı.

DAP Bölge Kalkınma Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi Projesi kapsamında, bölgede meraya dayalı hayvancılık yapılan alanlarda, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların temiz su ihtiyacını karşılamak amacıyla, 2016 yılında 9 bin 960 sac ve prefabrik beton sıvatın dağıtımı tamamlandı.

Büyükşehir belediyeleri ve il özel idareleri tarafından imal edildikleri noktalardan alınıp muhtarlara teslim edilen sıvatlar, köy ve mera arazilerinde belirlenen yerlere kurularak, hem hayvanların temiz ihtiyacı karşılanmış hem de suya ulaşmada zorluk yaşanan alanlara yerleştirilen sıvatlar sayesinde hayvanların enerji kaybı önlenmiş oluyor.

DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, bölgede hayvancılığı daha verimli kılmak, kırsal alanda büyükbaş ve küçükbaş hayvanların temiz su ihtiyacını karşılamak amacıyla, bu yıl 5 bin 850 sac, 4 bin 110 beton olmak üzere toplam 9 bin 960 sıvatın köy ve meralardaki hayvan yetiştiricilerine dağıtıldığını belirtti.

Meranın durumuna göre beton veya sac olarak hangisini tercih edecekse onun kullanılmasını istediklerini kaydeden Demir, "Bunun için hem sac hem de beton sıvat yaptırdık. Ayrıca bu yıl dağıtılan beton sıvatlar da içerisine daha fazla su alacak şekilde revizyon yapıldı. Geçtiğimiz yıl, ilk etapta, toplam 9 bin 30 sac ve beton sıvat bölge illerine dağıtıldı. Bu yıl sıvatların dağıtımına ise ağustos ayında başlandı. Böylece 2 yılda DAP idaresine bağlı 15 ilin ilçe, köy ve meralarına toplam da 19 bin sıvat dağıtılmış oldu." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin en büyük meralarının DAP Bölgesinde olduğunu ve burada yaşayan nüfusun büyük bölümünün geçimini hayvancılık yaparak sağladığına işaret eden Demir, meralardaki hayvanların su ihtiyacını karşılama konusundaki sıkıntılar nedeniyle böyle bir çalışma başlattıklarını ve illerden gelen yoğun talep üzerine söz konusu uygulamaya bu yıl da devam ettiklerini aktardı.

İdareye bağlı 15 il, 130 ilçe ve 7 bini aşkın köye hizmet götürmeye çalıştıklarını vurgulayan Demir, bölgenin var olan potansiyelini harekete geçirmek için özellikle tarım ve hayvancılığa odaklandıklarını kaydetti.