Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefetin popülist yaklaşımlarla gerçekleşmeyecek birçok vaadi gündeme getirdiğini söyledi. Davutoğlu, “Bir asgari ücret üzerinden yapılan tartışmalara doğrusu bütün sanayimiz gibi ihracatçılarımızın ışık verici şekilde yorum getirmelerine ihtiyaç bulunuyor. Popülist yaklaşımların ihracatta rekabeti ne kadar olumsuz yönde etkileyeceğini en iyi sizler bilirsiniz.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İstişare Toplantısı’na katılan Ahmet Davutoğlu’nun gündeminde, muhalefet partilerinin seçim vaatleri vardı. Muhalefetin seçim vaatleri arasında önemli bir yer tutan asgari ücret konusunu popülist bir yaklaşım olarak değerlendiren Davutoğlu, “Hükümetlerin kısa dönemli seçim politikaları uygulama lüksü yok. Muhalefet popülist yaklaşımlarla gerçekleşmeyecek birçok vaadi gündeme getirebilir. Bir asgari ücret üzerinden yapılan tartışmalara doğrusu bütün sanayimiz gibi ihracatçılarımızın da rasyonel ekonomi bağlamında ışık verici şekilde yorum getirmelerine ihtiyaç bulunuyor.” diye konuştu.

Asgari ücretin işveren, işçi ve kamunun bir araya gelerek belirleneceğini ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti: “Burada yapılabilecek uygulamaların, popülist yaklaşımların, ihracatta rekabeti ne kadar olumsuz yönde etkileyeceğini en iyi sizler bilirsiniz. Böyle bir dönemde seçime doğru giderken hükümet olarak Türkiye’nin orta ve uzun dönemli hedeflerinden hiçbir taviz vermeden rasyonel ekonomik politikalarla geleceği planlamaya devam edeceğinden hiçbir şüpheniz olmasın. Sektörler bazında gündeme getireceğiniz her türlü talep, göz önüne alınacak, tek tek not edilecek. Ve seçim sonrasındaki hükümet programımızda mutlaka yer alacaktır. Bundan hiç tereddüdünüz olmasın. Söz havada kalmayacak. Kayda geçecek. Kayıt defterde kalmayacak inşallah hükümet programlarına geçecek. Bunlar da uygulamaya geçecek. Türkiye, 500 milyar dolar ihracata ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girecek.”

Uzun vadeli hükümet programı hazırladıklarını anlatan Davutoğlu, “Biz 8 aylık bir hükümet programı açıklamadık. 8 yıllık 2023’e kadar sürecek bir hükümet programı açıkladık. Daha sonra orta vadeli programı açıkladık. Türkiye’nin atması gereken adımları belirledik. Bu programlar açıklandığında kağıt üzerinde kalmayacağını söyledik. Son 3 ay içerisinde bu eylemlerden 41’i hayata geçirildi. Özellikle ithalata bağımlılığın azaltılması yönündeki adımların birçoğu uygulama alanı buldu. AK Parti hükümetleri döneminde yapılan bütün programlar, açıklanan bütün eylemler, belli bir takvim içinde hayata geçirilmiştir.” diye konuştu.