Başbakan Ahmet Davutoğlu, tarım alanında dünyanın ilk 5 ülkesi arasına girmek istediklerini söyledi. Davutoğlu, "Avrupa'da artık bizimle yarışacak ülke kalmadı. İtalya, İspanya, Fransa 2002’de bizden öndeydi. Biz, Avrupa’da dördüncüydük. Şimdi Türkiye, Avrupa’da açık ara en büyük tarım üreticisi." diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Ankara'da Tarım Bakanlığı'nın Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) tanıtım toplantısına katıldı. Tarım sektörünün ihmal edilemeyecek bir sektör olduğunun altını çizen Davutoğlu, insanlığın gelişimi adına en kritik sektör olduğunu ifade etti. Türkiye olarak son 12 yılda tarım sektörüne özel önem verdiklerini kaydeden Davutoğlu, büyümenin en çarpıcı göstergesinin tarım sektöründe meydana geldiğini anlattı. Tarımda geçmişte hayal bile edilemeyecek büyük başarılara imza atıldığını belirten Davutoğlu, tarıma verilen desteğin 5 kat arttığını, tarımsal destek alanını genişleterek Türkiye’nin her yerine yaydıklarını ifade etti.

Tarımsal kredide gerçek bir patlama yaşandığını söyleyen Davutoğlu, tarımsal alanların bölünmesinin önüne geçerek en önemli stratejik hamleyi yaptıklarını vurguladı. Çevreyi esas alan tarıma özel önem verdiklerini kaydeden Davutoğlu, "Süt ve et ürünlerin hibe desteğini yüzde 70’e çıkarıyoruz. Biz kutsal bir etle nimet bildiğimiz ekmeğin birlikte üretimini teşvik için büyük bir çaba gösterdik. Özellikle Doğu Anadolu’da tümüyle boşaltılmışken şimdi meralar, yaylalar tekrar şenlendi. Son 12 yılda hayvancılığa toplam 15 milyar lira destek verdik." dedi.

Yapılmak istenenin Türkiye’nin tarım alanında dünyanın ilk 5 ülkesi arasına girmek olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Avrupa’da artık bizimle yarışacak ülke kalmadı. İtalya, İspanya, Fransa 2002’de bizden öndeydi. Biz, Avrupa’da dördüncüydük. Şimdi Türkiye, Avrupa’da açık ara en büyük tarım üreticisi. Şimdiki hedefimiz, dünyanın ilk beş ülkesi arasına girmek ve tarım arz güvenliği bağlamında Türkiye’nin gelecek nesillerin bekasını teminat altına almak." diye konuştu. Kendi dönemlerinde ziraat mühendisleri ve veterinerlerin ayrıcalıklı meslek grupları haline geldiğini söyledi.

ÇİFTÇİYE ŞUBAT AYI SONUNDA 2 MİLYAR TL’LİK DESTEK

"28 Şubat Cumartesi günü mazot, gübre ve yem bitkileri desteği kapsamında 2 milyar TL’yi çiftçilerimize destek ödemesi yapılacak. Yıllık desteğin yüzde 20’si civarında destek ile çiftçilerimizin yüzü bir kez daha gülecek. Pamuk desteğinin artırılması için özel bir çalışma yapıyoruz." diyen Davutoğlu, Türkiye’nin tarımda teknoloji ve sistem ithal eden bir ülke olmaktan çıkarak sistem üreten ve sistemi dost ülkelerle paylaşan ve böylece küresel tarım politikalarına yön verebilen bir ülke haline geldiğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, yaptığı konuşmada Tarım Bakanlığı'nın Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi’ne (TARBİL) dair devlete, üreticilere ve tüketicilere bakan yönlerini anlatarak hayata geçirilecek projenin bir devrim olduğunu vurguladı.