Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı inşaatında kullanılmak üzere kullanılacak finansman miktarının 4 milyar 480 milyon Euro olduğunu açıkladı. Davutoğlu, “Bu finansman üçü devlet, üçü özel banka olmak üzere Ziraat Bankası liderliğindeki 6 banka tarafından finanse edilecek.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Çırağan Sarayı’ndaki yeni havalimanı finansman imza töreninde konuşan Ahmet Davutoğlu, “Eğer bir şehrin önemini, bir ülkenin ekonomik gücünü görmek isterseniz, uçağın indiği anda havalimanına bakacaksınız. Eğer havalimanı canlı ise, hareketli ise ve her an bir uçağın kalkıp diğer bir uçağın indiği ritmik tempo ile çalışıyorsa o şehir yükseliyordur, o ülke yükselen bir ekonominin merkezi haline geliyordur. Geçmişte bunun ölçüsü kervanlardı. Bir şehrin büyüklüğü İpek Yolu üzerinde ne kadar kervanın o şehre uğradığını, ne kadar kervanın o şehrin kervansaraylarında konakladığıyla ölçülürdü. Şimdi ise aynı kriter havaalanları için geçerli. Havaalanları sönük ve hareketsiz olan bir ülkenin canlı olduğunu iddia etmek mümkün değildir. Havaalanı hareketli olan bir ülkenin de geleceğini kestirmek kolaydır.” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu şöyle devam etti: İstanbul yükselen Türkiye’nin küreselleşen dünyada yıldız şehri ve bütün çevre coğrafyaların temel çekim alanı haline gelmektedir. İstanbul yükseldikçe Türkiye yükselir, Türkiye yükseldikçe çevredeki bölgeler refah, huzur ve istikrar bölgesi haline gelir. Arap Baharı sonrası Bağdat’ta, Şam’da, Kahire’de maalesef bu tarihin kadim şehirlerinde çok canlı bir ekonomik hayat ve çok canlı bir havaalanı ulaşımı mümkün değil. Ama İstanbul gittikçe artan tempo ile tarihin akış hızından daha hızlı bir akışla geleceğe doğru yürüyor.

‘İLK YERLİ UÇAĞIN MODELİ BELİRLENDİ, PROJEYE START VERİLDİ’

Hava yolu ulaşımında devrim mahiyetinde bir adımı da milli uçak yapımı oluşturuyor. İlk yerli uçağımızın modeli de belirlenerek projeye start verildi. Her açıdan milli havalimanımız, milli uçağımız, milli imkanlarla yapılan metro hatlarımız, yüksük hızlı trenlerimiz de Türkiye boydan boya kara, hava ve bağlantılarıyla deniz ulaşımının merkezi haline geliyor.

Hazineye hiçbir yük gelmeden dünyanın en büyük projesi gerçekleştirilmiş olacak. Projenin 42 ay sürecek ilk etabının birinci faz yatırımlarında kredi tutarı 4 milyar 480 milyon Euro olup, bu finansman üçü devlet, üçü özel banka olmak üzere Ziraat Bankası liderliğindeki 6 banka tarafından finanse edilecek.”