Başbakan Ahmet Davutoğlu, KOBİ’lere destek amacıyla 5 yeni kararı açıkladı. İlk defa kurumsallaşma ve markalaşma destek programını başlattıklarını vurgulayan Davutoğlu, üç işletmenin bir araya gelerek oluşturacakları teknoloji işbirliğine; 300 bin lira geri ödemesiz, 1 milyon 200 bin lira da geri ödemeli olmak üzere 1,5 milyon lira destek vereceklerini, ARGE innovasyon ve endüstriyel uygulama alanlarındaki KOSGEB desteklerinin miktarlarında yüzde 50 oranında artış yapacaklarını, girişimcilik destek programında kadın ve engelli girişimcilerimiz için destek üst limitinin yüzde 20’ye çıkarılacağını ve bu uygulamadan bundan sonra birinci derecede şehit ve gazi yakınları da yararlanacağını açıkladı. Davutoğlu son olarak da KOSGEB ödül töreninin finalisti olan 40 girişimciye tamamen KOSGEB destekli yurt dışı iş gezisi ödülü verileceğini kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Rixos Hotel’de KOSGEB Girişimcilik 2014 Ödül Töreni’ne katıldı. Ödül töreninden önce kısa bir konuşma yapan Davutoğlu, “Her toplantıya hediyelerle gelme alışkanlığı yerleştiği için bu hediyelerimizi paylaşmak istiyorum. Hediyelerde küçük revizyonlar yaptık bakanımızla birlikte. Beş önemli müjdemiz olacak.” dedi. Ardından 5 önemli müjdesini şöyle açıkladı:

“Birincisi; KOBİ’lerin ürün bazında uluslararası arenaya açılmalarını sağlayabilmek için bugün ilk defa kurumsallaşma ve markalaşma destek programını başlatıyoruz. KOBİ’ler tek tek başarılı olabilir ama kurumsallaşamazlarsa, bir müddet sonra KOBİ’lerin küçük ölçekten orta ölçeğe ve daha yüksek ölçeklere yürümesi zorlaşır. Markalaşma ise bizim yeni ikinci hamle döneminde en çok önem verdiğimiz hususlardan birisi ve sektörel dönüşüm programlarında özellikle bir madde olarak da gündeme getirdiğimiz bir husus. Bu çerçevede bu destek programına bu bana getirilen teklifti, 50 milyon bütçeli programla işletme başına 150 bin lira destek vereceğiz. Bu bana getirilen teklifti, bakanımıza talimat verdim, bu yetmez, bu takriben 300 girişimci demektir, bu 50 milyonu 100 milyona çıkartma talimatı veriyorum. Dolayısıyla 100 milyon lira bütçeli bir programla işletme başına 150 bin lira destek sağlayacağız. Sadece kurumsallaşma ve markalaşma için.

İkincisi; iş birliği güç birliği. Yani KOBİ’lerimizin bir araya gelerek işbirliğinden yeni bir güç oluşturmalarını sağlayacak olan işbirliği güç birliği destek programında bir yeniliğe gidiyoruz. Buna göre üç işletmenin bir araya gelerek oluşturacakları teknoloji işbirliğine, 300 bin lira geri ödemesiz, 1 milyon 200 bin lira da geri ödemeli olmak üzere 1,5 milyon lira destek vereceğiz. Küçük mikro ölçekten küçük ölçeğe orta ölçeğe yürümenin en önemli araçlarından biri. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Hacı Bektaş-ı Veli’nin dediği gibi.

Üç; ARGE innovasyon ve endüstriyel uygulama alanlarındaki KOSGEB desteklerinin miktarlarında yüzde 50 oranında artış yapacağız. Bunu bütün yaptığımız çalışmalarda eğer ARGE innovasyon boyutu varsa destekleri KOBİ’lerle ilgili olduğu gibi diğer bütün alanlarda da artırdık artırmaya devam edeceğiz. Çünkü katma değerin gerçek anlamda sağlanacağı yer bundan sonra daha üst teknolojilere veya orta yüksek teknolojilere geçişlerde olacak. Son Bakanlar Kurulu toplantımızda da bakanımızın bir sunuşu oldu. Arkadaşlarla değerlendirmeler yaptık. Orta yüksek ve yüksek teknoloji kullanılan alanlara verilen destekleri genel olarak da artıracağız. Bununla ilgili teşvikler konusunda da yeni bir çalışma başlatma talimatı verdim.

Dördüncüsü; girişimcilik destek programında kadın ve engelli girişimcilerimiz için destek üst limitini daha fazla uyguluyorduk. Bu uygulamadan bundan sonra birinci derecede şehit ve gazi yakınları da yararlanacak. Biraz bu alkışa teşekkür ediyorum ama biraz erken oldu. Burada da bir değişiklik yaptım. Bana gelen teklifte yüzde 10’du. Bunu yüzde 20’ye çıkaracağız. Birinci dereceden şehit ve gazi yakınları da bundan istifade edecekler.

Beşincisi; bugünkü ödül töreninin finalisti olan 40 girişimcimize onlara yönelik bir hediyemiz var. Tamamen KOSGEB destekli yurt dışı iş gezisi ödülü veriyoruz.”

Davutoğlu konuşmasını bitirirken de şunları söyledi:

"2023 hedefine yürürken en büyük güven ve destek kaynağımı sizlersiniz. Sizlere güveniyoruz. Sizlerin çabalarınıza her türlü desteği vermeye kararlıyız. Sizler başarılıysanız Türk ekonomisi istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirir. sizlerde bir kriz yaşanırsa bu sadece ekonomik kriz olmaz sosyal ve siyasal bir kriz olur. Bunun bilinciyle 62’nci hükümetin her zaman KOBİ’lerin yanında olacağını bir kez daha teyit ediyorum. İnşallah 2023’e yürürken çok daha büyük başarılara girişimci ruhunun getirdiği hamlelere hep birlikte katkıda bulunacağımızı ümit ediyorum."

Ardından Davutoğlu, Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık ve KOSGEB Başkanı Recep Biçer ile birlikte ödüle layık görülenlere ödüllerini takdim etti.