Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı’nın başkanlık ettiği Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası DEİK’in dünyaya doğru bilgiler vermek amacıyla başlattığı çalışma kapsamında Türkmenistan’da çeşitli temaslarda bulundu. Heyet, Türkmen yetkililere, hain girişim sonrası Türkiye ekonomisi hakkında bilgiler verdi.
15 Temmuz hain darbe girişiminin hemen ardından, dünyaya doğru bilgiler vermek amacıyla DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan başkanlığında uygulamaya konulan Acil Eylem Planı kapsamında gerçekleşen ziyarette, heyet, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı D. Hocayev ve Türkmenistan Sanayi ve Girişimciler Birliği Başkanı A. Dadayev ile görüştü. Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı’nın başkanlık ettiği DEİK heyeti, daha sonra, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şahmuhammed Duduliyev tarafından kabul edildi. DEİK heyetine, Türkmenistan temasları sırasında, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu da eşlik etti.
Ziyaretlerde, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası Türkiye ekonomisi hakkında bilgiler veren DEİK Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, Türkmenistan’ın, dış politika ve ekonomik alanda Türkiye için en öncelikli ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Avcı, “Türkmenistan, bizim için stratejik bir ortak, dost bir ülke ve ata vatanımızdır” dedi.
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un, Türkiye’deki askeri darbe girişimi ile ilgili olarak Türk halkına ve Türk devletine vermiş olduğu desteğin çok önemli ve anlamlı olduğunu dile getiren Avcı, “Hürmetli Devlet Başkanı’nın, Türkmenistan’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının insani meselelerinin çözümlenmesi hususunda her türlü yardımın sağlanması için vermiş olduğu talimat, vatandaşlarımıza güven vermiştir” ifadelerini kullandı.
Hain darbe girişiminin, Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir zarar veremediğinin altını çizen Halil Avcı, şunları söyledi:
“Üretim ve ihracatımız tüm dünyaya devam etmekte olup, paramız dolar, avro ve diğer dünya para birimleri karşısında kur dalgalanmaları sonunda çok kısa sürede 15 Temmuz öncesine dönmüştür. Hükümetimiz ve Merkez Bankamız finansal istikrarı korumak için bir dizi tedbir uygulamıştır. Hatta Merkez Bankası, Türk lirasına verilen faiz oranlarını düşürmeye devam etmektedir. Tüm ekonomik göstergeler istikrarlı ve dengelidir. Türk bankacılık sektörü güçlü durumda olup, gerek yatırımların desteklenmesi gerekse insanımızın bireysel konut edinmedeki kredi faizlerini düşürmüştür.”
Türk bankalarının finansal desteği ile İstanbul Boğazı üzerine yapılan 3. köprü ve bağlantı yollarının açılışının da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığını vurgulayan Avcı, “Türkiye’de hem özel hem kamu yatırımları aksamadan devam ediyor” diye konuştu.
Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, Türkmenistan’ın, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov liderliğinde büyük başarılara imza attığına da dikkati çekerek, “Dost ve kardeş Türkiye olarak, bundan büyük bir onur ve gurur duyuyoruz. 27 Ekim 2016’da Türkmenistan, bağımsızlığının 25. yıl dönümünü kutlayacak. 2016 yılının ‘Mirasa Saygı ve Vatanı Kalkındırma’ yılı olarak ilan edilmesi, geçen çeyrek asırdaki başarıları taçlandıracaktır. 2016 yılı her bakımdan Türkmenistan için çok anlamlı bir yıl olacak. Bütün bu gelişmeler ışığında, dost ve kardeş Türkmenistan’la 25 yıldır çok sıcak ve samimi duygularla oluşan iş birliğimizin sonsuza kadar süreceği inancındayız” dedi.
Halil Avcı, Orta Asya’nın parlayan yıldızı Türkmenistan’ın, tarihi İpek Yolu’nun günümüzde canlandırılması ile lojistik merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti. Türkmenistan’ın; Aşkabat Uluslararası Havalimanı, demiryolları, karayolları ve Hazar Denizi’ne kurduğu Türkmenbaşı Limanı ile Ro-Ro gemileri gibi dev yatırımlara imza attığını ifade eden Avcı, bu projelerin bazılarının hizmete girdiğini, bazılarının da yine bu yıl içinde açılacağını kaydetti. Avcı, “Dev projeler arasında yer alan ve yapımı tamamlanan Aşkabat Uluslararası Havalimanı’nın açılışı Eylül ayında yapılacak. Bu yatırımın ve diğer yatırımların müteahhitlerinin Türk firmaları olmasından ayrıca büyük bir gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan arasında gerçekleşecek üçlü zirvenin de bu yıl Aşkabat’ta yapılacağı kanısında olduğunu ifade eden Avcı, “Bunun için heyecanlıyız. DEİK İş Konseyi olarak, Türkmenistan’ın üretici gücü Türkmenistan Sanayici ve Girişimciler Birliği ile işbirliği anlaşması imzaladık. Hedefimiz, 3. ülkelerde Türkmen girişimcilerle ortak projeler yapmaktır” ifadelerini kullandı.
Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Duduliyev’e, İş Konseyi olarak, tensip buyurulursa, Ekim sonunda ya da Kasım ayında İstanbul’da “25. Yıl Etkinliği” düzenleyebileceklerini kaydetti.