İstanbul’da Dışişleri Bakanlığı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi resepsiyonu gerçekleştirildi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın ev sahipliğinde BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Elliasson’un katılımı ile gerçekleştirilen resepsiyonda Türk iş dünyasının önde gelen isimleri, DEİK tarafından hazırlanan bildiriye imza attı. James Bond filmleri serisi ile ünlenen Amerikalı aktör Daniel Craig’in de katıldığı davette imzalanan bildiride insani krizlerin engellenmesi ve krizlere müdahale süreçlerinde iş dünyasının etkin rolüne vurgu yapıldı. Türk iş dünyası temsilcileri “insanlık” kavramını paylaşmaya hazır olduklarını vurguladı.
BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Elliasson, dünyada yaşanan afetlerin insani duyarlılığı artırdığına dikkat çekti. Elliasson, bu toplantının konuşulan bir aktiviteden çok aksiyon alınan bir toplantı olduğunu belirterek, İstanbul’dan tüm dünyaya gönderilecek ilk mesajın “önlem” olduğunu söyledi. Elliasson, insani aktivite ve gelişme arasında birebir kurulması gereken ilişkiye vurgu yaparak, sivil toplumun, iş dünyasının önde gelen iş adamlarının aynı amaç için toplanıyor olduğunu, sorunlara çözüm üretmek istediklerini ifade ederek, “İnsanlık bizim birinci işimiz” sloganının anlamının büyüklüğüne dikkat çekti. Sözlerine “Gelecek ufuktur, vizyondur evet ancak gelecek aynı zamanda adım atmaktır” diyerek devam eden Elliasson, adım atmanın da vizyon sahibi olmak kadar önemli olduğunu belirtti.
Resepsiyonda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru ise, dünya genelinde gelişmelerin bu denli kritik olduğu gündemde bu zirvenin Türkiye’de gerçekleşmesinin önemine vurgu yaptı. Koru, Türkiye’nin dünya üzerinde en fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığına vurgu yaparak, iş dünyasının krizlerle mücadele ve kriz sonrası dönemlerde büyük bir rol oynadığını söyleyerek, iş dünyasını bu katkısından dolayı kutladı.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk iş dünyasının en geniş ve büyük örgütlerinden birini, DEİK’i temsilen bir iş adamı olarak insanlığın krizlerdeki mücadelesinde iş dünyasına düşen rolü vurguladı. Vardan, “İnsanlık bizim birinci işimiz” sloganı ile yola çıkarak iş dünyası olarak krizlerde öngörü sahibi, telafi edici bir tutum sergilenmesi gerektiğine dikkat çekti. İnsan ihtiyaçlarını üreten, tedarik eden iş dünyasının bu anlamda rolünün büyüklüğüne vurgu yapan DEİK Başkanı Vardan, insani krizlerin engellenmesi ve krizlere müdahale süreçlerinde iş dünyasının giderek daha etkin bir rol oynadığını söyledi. Son 10 yılda dünya üzerinde rekor sayıda insanın savaşlar, doğal afetler ve felaketler sebebiyle yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Vardan, "Bizler iş dünyası olarak insani krizlerle mücadelede üzerimize düşen sorumlulukların farkındayız, çünkü insanlık bizim birinci işimiz" dedi.
Konuşmaların ardından DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Elliasson’a DEİK Yönetim Kurulu üyeleri tarafından imzalanan “İnsanlık Bizim Birinci İşimiz” başlıklı bildiriyi takdim etti. DEİK tarafından hazırlanan bildiri şöyle:
"İnsanlık İçin Bildiri: İnsanlık Bizim Birinci İşimiz. Tarihin ilk Dünya İnsani Zirvesi’nde Türk iş dünyası olarak bizler, insanlığı paylaşmaya kararlıyız. Krizlere müdahale ve iyileştirme süreçlerinde önemli bir oyuncu olmaya başlayan iş dünyası olarak:
- BM Genel Sekreteri’nin İnsanlık Gündemi belgesini takip etmeye;
- BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında herkese erişim ve herkesi güçlendirme ilkeleri ile bütünleşmeye;
- İnsani durumlar söz konusu olduğunda, özel sektörün sahip olduğu temel değer, yetenek, kapasite, deneyim ve inovasyonu ilgili tüm ortaklara aktarmaya;
- Krizlere hazırlık ve müdahalede hükümetler ve sivil toplum ile işbirliğini güçlendirmeye;
- Risk yönetimi, iyi yönetişim, istihdam yaratma, şeffaflık ve hesap verilebilirlik alanlarında insanlığın geleceğine yatırım yapmaya kararlıyız.
Türk iş dünyası olarak krizler ile karşı karşıya kalan insanlığa çözüm üretmek adına üzerimize düşen sorumluluğunun farkındayız; çünkü ’İnsanlık Bizim Birinci İşimiz."
23-24 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek tarihin ilk İnsani Zirvesi kapsamında 5 bine yakın katılımcı İstanbul’da bir araya gelecek. Zirve mevcut küresel insani sistemin karşılaştığı sorunlara çözüm önerilerinin geliştirilmesini, insani yardım çabalarının geleceğine ilişkin bir gündem oluşturulmasını amaçlıyor.