Kırıkkale’nin Delice ilçesinde “Yüksek Sistem Bağcılık Projesi” kapsamında bağ çubuğu dağıtımı yapıldı. Programda çiftçilere toplam16 bin kök Royal ve Hasandede çeşidi bağ çubuğu verildi.

1993 yılı TÜİK verilerine göre Kırıkkale’de 36 bin 420 dekar bağ alanı varken, bugün 19 bin 500 dekar bağ alanı kaldığını açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, "Kaybolan bu bağcılığımızı tekrar eski canlılığına kavuşturmak, modern olarak yüksek sistem bağcılığı geliştirerek çiftçilerimizin gelir düzeyini yükseltebilmek amacıyla bağcılığın yoğun olarak yapıldığı Delice’de proje uygulanmaya başlandı. Delice ilçemizde 2006 yılında kurulmuş olan Üzüm Üreticileri Birliği’nin talebi üzerine kişi başı 3 dekar olmak üzere toplamda 96 dekar alanda 32 çiftçi ile proje yürütülmektedir. Projenin toplam maliyeti 311 bin lira olup, bunun 250 bin lirası Bakanlığımız tarafından, 61 bin lirası ise çiftçilerimiz tarafından karşılanmıştır. Proje kapsamında ayrıca İl Özel İdare desteğiyle sulama havuzu ve dağıtım sistemi kurulmuştur.” dedi.

Kırbaş, “Projede beton direkli çift T sistemi yerine daha düşük maliyetli ve daha uzun yıllar dayanım gösterebilen mukavemeti artırılmış U formu verilmiştir. Galvaniz kaplı çelik sacdan üretilmiş metal bağ direkleri ve askı aparatları kullanılarak bağ tesisi kurulumu yapılmıştır. Projemizde üzüm çeşidi olarak çiftçilerimizin talepleri dikkate alınıp gerekli araştırma incelemeler yapılarak bölgemize uygunluğu kabul edilmiş pazarlama sıkıntısı olmayan sertifikalı çeşitler kullanılmıştır. Bu amaçla siyah çeşit olarak Royal, beyaz çeşit olarak da Hasandede çeşitleri çiftçilerimize dağıtımı yapılmıştır.” diye konuştu.

Delice İlçe Tarım Müdürlüğü bahçesinde yapılan dağıtım törenine Delice Kaymakamı Muhammed Zennur Karasu, Delice Belediye Başkan Vekili Coşkun Ünal, Delice Ziraat Odası Başkan Adem Gökdere, Üzüm Üreticileri Birlik Başkanı Doğan Biçici, İl Müdür Yardımcısı Gürsel Doğan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Jale Ödemiş, İlçe Müdürü Mustafa Hediye, kurum müdürleri, teknik elemanlar ve çiftçiler katıldı.