CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Gürsu Ovası’nda 12 Ocak haftasında yaşanan aşırı yağış sonucu çok sayıda üreticinin meyve ağaçlarının, ıspanak, dereotu gibi ürünlerinin zarar gördüğünü söyledi. Demiröz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı yaşanan mağduriyetin giderilmesi için çalışma yapmaya çağırdı.

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e, yazılı soru önergesi verdi. 12 Ocak haftası yaşanan aşırı yağışlardan dolayı Gürsu Ovası’nda bin dönüm alanın su altında kaldığını belirten Demiröz, bakanlığın 700 dönümü meyve bahçesi, 300 dönümü sebze ekili alanda üreticinin yaşadığı mağduriyete yönelik bir tespit çalışmasının olup olmadığını sordu. Demiröz, “Meyveliklerin verim düşüklüğü veya kuruma ihtimali düşünülürse, kurum olarak ileriye dönük neler yapmayı planlıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Demiröz, önergesinde ayrıca şu sorulara yer verdi: “300 dönümlük kısımda ıspanak, dereotu gibi sebzeler sular altında kalarak tamamen çürüdü ve tarlada kaldı. Bu kısımda sebzelerde yaşanan zarar/ziyanla ilgili kurum olarak neler yapmayı düşünüyorsunuz? Bu arazilerin su baskınından kurtulabilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ortak bir projeniz var mı? Drenaj kanallarının temizlenmesi, ayrıca yeterli olmadığı takdirde motopomplarla bu alanın kurutulması için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Gürsu’lu çiftçilerimizin her yıl yaşadığı mağduriyetin tekrar etmemesi için bu alana yönelik özel bir projeniz var mı?”

ZEYTİN ÜRETİCİLERİNİN ZARARI İÇİN NE YAPACAKSINIZ?

Soru önergesinde 30 Mart 2014 tarihinde soğuktan, 10 Mayıs 2014’de aşırı yağıştan, 30 Mayıs’ta doludan zarar gören Mudanya-İznik-Orhangazi ve Gemlik ilçelerindeki zeytin bahçelerine 2015 Ocak ayı itibariyle yoğun kar yağışının zarar verdiğini hatırlatan Demiröz, Bakan Eker’e “Bu ilçelerimizde üretim yapan zeytin üreticilerimizin uğradıkları zarar için neler yapmayı düşünüyorsunuz?” diye sordu.

TAYAN: DSİ GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMALI

Bu arada, Gürsu’da eriyen karlar ve yağan yağmurlar sebebiyle sular altında kalan arazilerde incelemelerde bulunan CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan da sorunun boyutuna dikkat çekti. Karahıdır ve Serme bölgesinde Devlet Su İşleri’nin gerekli önlemleri almamasını büyük bir sorumsuzluk olarak nitelendiren Tayan, Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez ile birlikte bölgeyi inceledi. Gölbaşı’ndan gelen kanalların açılması, derinleştirilmesi gerektiğine ve DSİ’nin sele karşı ciddi teknik tedbirler alması gerektiğine vurgulayan Tayan, “Otomatik olarak devreye girecek pompa istasyonlarının kurulması gerektiğini yıllardır söylememe rağmen ilgililer bu soruna ilgisiz kalmakta. Bin dönümden fazla bir arazide başta armut olmak üzere şeftali ve elma bahçelerinin su altında kalması ağaçların köklerinin çürümesine sebebiyet verecektir.” dedi.

Hükümetin süratle zarar tespiti yapıp, üreticiye destek vermesi gerektiğini ifade eden Tayan, iktidarın olaya kayıtsız kaldığını kaydetti.