Avrupa Voleybol Şampiyonlar Ligi sponsoru DenizBank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş, İtalya’da düzenlenen Dörtlü Finaller öncesinde spor ve bankacılık sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu.
Avrupa Voleybol Şampiyonlar Ligi sponsoru DenizBank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş, Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) tarafından düzenlenen DenizBank Voleybol Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nin Dört Finalleri öncesinde spor ve bankacılık sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Ateş, İtalya’da gerçekleşen Dörtlü Finaller öncesinde yaptığı açıklamalarda, futbol başta olmak üzere tüm branşlara önemli destekler verdiklerini belirterek, büyük futbol kulüplerinin yıllık 150 milyon dolar gelir elde etmelerine karşın borç içinde olmalarının anlaşılabilir olmadığını kaydetti. Basketbol ve voleybol gibi branşların futboldan gelen kaynakla döndüğüne dikkat çeken Ateş, "20 futbol kulübüne 412 milyon dolar kredi sağladık. Kulüplerin finansal borçlarının yüzde 70’ine yakınını biz karşıladık" dedi.
"150 MİLYON DOLAR GELİRİ OLAN KULÜP NASIL BORÇLU OLUR"
Sponsorluklarla beraber Türkiye’de 3 büyük takımın 150 milyon dolar civarında bir girdisinin olduğunu söyleyen Ateş, "Kar hedefi gütmeyen, her yıl kasasına 150 milyon dolar giren her hangi bir şirket ne olur bir düşünün. Şimdi çok daha iyi olmaları lazım. UEFA ile bu sıkıntıların olması abesle iştigal gibi geliyor bana. İyi yönetilmiyorlar gibi geliyor. Şöyle bir algım var benim, üzülerek söyleyeyim. Bugün İstanbul’daki statların yıllık geliri 45-50 milyon dolardan aşağı değildir. Bir o kadar da yayın gelirleri alırlar bunlar. Küme düşse bile bunların geliri 40 milyon doların altına düşmez. Bir de üstüne yıllık sponsorlukları en az 25 milyon dolardır. Bir de forma gibi markalı ürün satışları var. Onlardan da 4-5 milyon dolar gelir. Bunları toparladığınız zaman yılda 150 milyon dolarların altına düşmüyor. Diğer takımlarda bu seviye biraz daha azalıyor. Şöyle düşünün bilançonuza sıfırdan başlayalım, kar amacınız yok her yıl size 100 milyon dolar artı geliyor. Yani böyle bir takımın zarar etmesi ancak çok aşırı cebinizi aşan yatırımlar yaparak olur" ifadelerini kullandı.
"GALATASARAY BORCUNU RİVA İLE SIFIRLAR"
Kulüpler içinde çok iyi aktiflere sahip olanların da bulunduğunu belirten hakan Ateş, Galatasaray’ın Riva’daki arazisinin tek başına Galatasaray’ın borcunu sıfırlayacağını vurgulayarak, “UEFA kriterlerinin dışına çıkmamak lazım. Bunun için iki şey önemli. Bir, gelir-gider dengesini sağlamak. İki, mevcut borçların vade yapısını uygun hale getirmek. DenizBank burada çok önemli bir misyon üstlenmiş durumda. Bizim kredilerimiz uzun vadeli. Döviz gelirlerini döviz, TL gelirlerini TL olarak kredilendiriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
"PİYASAYI BİZ YÜKSELTİYORUZ"
Hakan Ateş, sporcuların fiyatlarını Türk takımlarının yükselttiğine dikkat çekerek, “Avrupa’da 50 ila 100 bin avro arasında oynayan oyuncular, Türkiye’ye transfer olduğunda aldığı ücret 3-4 katına çıkıyor. Voleybolcular için söylüyorum. Basketbol ve futbolcular için de aynı şey geçerli. Siz ithal ediyorsunuz adamı Almanya’da 50 bin avroya oynuyor bize geliyor 350 bin avroya oynuyor. Piyasayı biraz da biz yükseltiyoruz. Forma satışı için ünlü insanları ithal etmek önemli ama Türkiye niye bu kadar büyük fark ödüyor ben anlayabilmiş değilim” diye konuştu.
"BANKACILIK SEKTÖRÜNDE İLK ÇEYREK BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE"
Hakan Ateş, basın toplantısında bankacılık sektörüne dair de açıklamalarda bulundu. Ateş, bankacılık sektöründe ilk çeyreğin beklentilerinden daha iyi geçtiğini dile getirerek, Mart sonu itibarıyla kredi talebinin çok düşük olmadığını, makro ihtiyati tedbirleri sonrasında karlılığın düştüğünü söyledi.
Ateş, perakende kredilerin yüzde 30-40 büyürken şimdi yüzde 10’lu rakamlara düştüğünü belirterek "Olumlu gelişmeler de oldu. Sene başından bu yana faiz oranları biraz geriledi. Mevduat oranları inişe geçti. Kredi talebi de geçen yıla göre biraz iyi" diye konuştu. Ateş, DenizBank’ın finansal sonuçlarının bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla beklentileri doğrultusunda çift haneli artış göstereceğini de sözlerine ekledi.