Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Türkiye'de 157 bin ton çerezlik ayçekirdeği üretildiğini, bunun yüzde 29’unun Denizli'den karşılandığını söyledi. Ayçekirdeğinde 2015 yılı hasat zamanı yaklaşırken Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, İl Müdürü Kutlu ile birlikte Çivril ilçesindeki ayçiçeği tarlalarında incelemelerde bulundu. Çivril Kaymakamı Orhan Burhan ve diğer ilçe protokol üyeleri tarafından karşılanan Kocatepe’ye, Kutlu tarafından ayçiçeği hakkında brifing verildi.

Genellikle yağlık olarak tarımı yapılan ayçekirdeğinin çerezlik amaçlı üretiminin de Denizli'de oldukça yaygın olduğunu belirten Kutlu, “Ülkemizde 157 bin ton çerezlik ayçekirdeği üretilmekte olup dekara verim 152 kg.’dır. Denizli ise 45,9 bin tonluk üretim ve 230 kg. dekara verim ortalaması ile tek başına Türkiye üretimin yüzde 29’unu karşılamakta ve üretim miktarı bakımından ilk sırada yer almaktadır." dedi. Çerezlik olarak kullanılan ayçekirdeği çeşitlerinde yüksek protein ve iç oranı, iri ve dolgun tane, parlak kabuk rengi ve yüksek tane ağırlığı gibi özel kalite istekleri bulunduğunu ifade eden Sezgin Kutlu, "İlimize bağlı Çivril, Çal ve Baklan ilçelerimizin sınırları içerisinde yer alan ve yoğun olarak ayçiçeği tarımının yapıldığı Baklan Ovası’nın ekolojik koşulları, çerezlik ayçiçeği tarımı için oldukça elverişlidir. Bu bölgede yetişen ürünler, kuruyemiş sektörü tarafından öncelikli olarak tercih edilmekte ve daha yüksek fiyata alıcı bulmaktadır. Ülkemiz kuruyemiş sektörünce üretilen çekirdeğin 100-120 bin tonu iç tüketimde değerlendirilmekte, 20-30 bin tonu da ihraç edilmektedir." diye konuştu. Denizli'de üretilen çerezlik ayçekirdeğinin, işlenerek kuruyemiş sektörü tarafından diğer illere, ayrıca Polonya, Almanya, Rusya, Fransa, Tunus ve Avustralya gibi birçok ülkeye ihraç edildiğini vurgulayan İl Müdürü Kutlu, "2015 yılında yaklaşık 152 bin dekar alanda, 35 bin ton çerezlik ayçekirdeği rekoltesi hedeflenmektedir.” dedi.