Doğal Affet Sigortaları Kurumu (DASK) Koordinatörü İsmet Güngör: "Türkiye'de hane halkının yüzde 35'i zorunlu deprem sigortasına sahip" dedi.

Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak 13 yılda 6 milyon haneyi poliçelendirdiklerini bildirdi.

Türkiye'de 11 milyon konutun zorunlu deprem sigortasının olmadığını dile getiren Güngör, "DASK olarak geçmiş 13 yılı incelediğimizde 6 milyon poliçeyi geçmiş durumdayız. Gelinen nokta itibariyle baktığımızda bu işe başlarken birkaç yüz bin poliçe varken şu anda 6 milyon poliçenin olmasının çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak halen 17 milyon konuttan sadece 6 milyonunun zorunlu deprem sigortası olması da bizim daha çok gidecek yolumuz olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Konutlardaki deprem sigortası zorunluluğunu anlatmak için ülkeyi adım adım gezdiklerini vurgulayan Güngör, önemli olanın sadece zorunlu bir deprem sigortası yaptırmak olmadığını, bunun toplumu bilinçlendirme meselesi olduğunu kaydetti.

Güngör, toplumun bilinçlenmesi gerektiğini, bu bilinçlilik seviyesiyle de depreme karşı önlemler alınacağını düşündüğünü ifade etti.

Depremle mücadelenin bir süreç olarak görülmesi gerektiğini işaret eden Güngör, şunları söyledi:

"Biz her ne kadar zorunlu deprem sigortası diyorsak da her şeyin güvenli yaşamla başladığını söylüyoruz. Güvenli binalarla her şeyin başladığını vurguluyoruz. Güvenli binalarda oturacağız, bu güvenli binalarla halkımızın güvenle yaşadığını sağlıyor olacağız. Bu kapsamda kentsel dönüşüm projelerini destekliyoruz. Sonrasında deprem anında toplumumuzun doğru davranışları benimsemesini sağlayacağız. Her yıl kamuoyu araştırması yapıyoruz. Toplumumuzdaki deprem algısını ülkenin her bölgesinde çok hassas bir şekilde ölçmeye çalışıyoruz. Araştırmalar sonucunda sevindirici taraf, halkımızın yüzde 90'a yakınının zorunlu deprem sigortasının yani deprem algısının farkında olduğu sonucuna vardık."

Geçen yıl yürürlüğe giren doğal afet kanunuyla artık hane sahiplerinin elektrik ve su abonelik işlemleriyle kredi çekimlerinde zorunlu deprem sigortasının sorgulandığını anımsatan Güngör, bunun insanları bir şekilde zorunlu deprem sigortası yaptırmaya teşvik ettiğini belirtti.

Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de hane halkının yüzde 35'i zorunlu deprem sigortasına sahip. Bu oran, Kahramanmaraş'ta yüzde 21 seviyelerinde. Kahramanmaraş'ın hemen hemen hepsinin birinci derecede deprem bölgesinde olduğunu, Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bir şehir için bu oranın fevkalade düşük olduğunu belirtmek istiyorum. Bu oranların hızlı bir şekilde yukarı çekilmesi gerekmektedir. Türkiye genelinde il bazında baktığımızda Bolu ve Yalova'nın yaklaşık yüzde 60 oranında olduğunu biliyoruz. Marmara bölgesi için bunun 35-40 seviyesinde olduğunu görüyoruz."