Türkiye deri sektörüne genç tasarımcılar kazandıran DETAY Deri Ürünleri Tasarım Yarışması’na başvurular devam ediyor. Yurtiçi ve yurtdışında Türk derisinin marka algısını güçlendirmek için faaliyetlerini sürdüren İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İDMİB) genç deri tasarımcılarına yönelik düzenlediği yarışmaya katılım için son başvuru tarihi 29 Mayıs 2015.

İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, genç tasarımcıların yeni ve özgün tasarımlarına değer verdiklerini belirterek, “Deri sektörünün yaratıcı gücünün yükseltilmesi, özgün tasarımların sektöre kazandırılması ve yetenekli gençlerin teşvik edilmesini hedefliyoruz. Bu yıl dördüncüsünü yapacağımız yarışmaya daha çok katılımcıyı bekliyoruz. İDMİB olarak hedefimiz ürünlerimizi tüm dünyada daha fazla tüketici ile buluşturmak ve kalitemizin karşılığı etiket fiyatlarıyla satabilmek. Bunun gerçekleşmesi için de inovasyon, arge, tasarım ve markalaşmaya önem veriyoruz. DETAY yarışmasıyla genç tasarımcılarımızı sektöre kazandırıyoruz. Onların tasarımlarıyla sektörümüz önemli kazanımlar elde ediyor.” dedi. 2013 yılında yarışmada birincilik ödülü alan Yusuf Kalem’in, dünyanın tanıdığı genç modacılar arasına girdiğine dikkat çeken Şenocak, “Bundan bizler gurur duyduk. Yusuf Kalem gibi yeni gençleri sektöre kazandırmak istiyoruz.” dedi.

'Deri Dolu Yarışma' sloganıyla genç tasarımcılara hayal ettiklerini gerçekleştirmek için önemli bir fırsat sunan ‘DETAY’ yarışması, Türk deri sektörüne de genç, dinamik ve yenilikçi tasarımcılar kazandırmayı hedefliyor. Deri konfeksiyon, Ayakkabı ve Saraciye olarak 3 kategoride gerçekleştirilen yarışmaya 30 yaşını aşmamış TC vatandaşları veya KKTC vatandaşları, lise son sınıf öğrencisi veya lise mezunu olanlar katılabiliyor. Yarışmaya katılacak genç tasarımcının Türk moda çevresinde tanınan bir isim olmaması ve adına kayıtlı ticari firması ya da markası bulunmaması gerekiyor. Yarışmacılar tek bir kategoriden başvuru yapabilecekleri gibi 3 kategoriden de başvuru yapabiliyor.

Finalistleri Ekonomi Bakanlığı’nın destekleri ile kariyerlerini yönlendirecek önemli ödüller bekliyor. 2015 DETAY Deri Ürünleri Tasarım Yarışması’nda kategorilerinde birinci olan tasarımcılara 10.000 TL para ödülü, tüm yaşam masrafları da karşılanmak üzere Avrupa’da moda tasarım okullarında eğitim ve yurt içinde 6 ay İngilizce dil eğitim hakkı veriliyor.

Kategorilerin ikincilerine 5.000 TL ve üçüncülerine 3.000 TL para ödülü veriliyor. Her kategorinin ilk üç finalistine dünyanın en önemli ve en kapsamlı deri fuarlarına (Milano’daki MICAM, MIFUR, MIPEL fuarları ) ziyaret hakkı kazanacaklar. Ayrıca birinci haricinde finale kalan 5 finaliste deri giyim, ayakkabı ve aksesuar tasarımı eğitimine katılım hakkı veriliyor.