Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Deriner Barajı, maksimum işletme seviyesine ulaştı. Barajda, su seviyesi maksimum işletme kotu olan 392 metre kotuna yükseldi.

Çoruh Nehri üzerinde yer alan ve ilk kilit baraj olan Deriner Barajı, Türkiye’nin en yüksek ve dünyanın ise altıncı yüksek barajı olma özelliğini taşıyor. Çoruh Nehrine gelen yıllık akımın yaklaşık yüzde 75-80’i Nisan ve Haziran ayı dönemine denk geliyor. Nisan başında barajda göl seviyesi 353 metre kotunda iken sezonun yağışlı geçmesi, aniden ısınan havaların etkisiyle karların erimesi baraj gölünü hızla doldurdu. Böylece, Deriner Barajı'nda su seviyesi maksimum işletme kotu olan 392 metre kotuna ulaştı.

Ayrıca, tahminlerin üzerinde gelen akımların baraj emniyetine zarar vermemesi maksadıyla Mayıs 2015 tarihinden itibaren baraja ait üstten aşmalı dolusavaklar belirli aralıklarla çalıştırılıyor. 249 metre gövde yüksekliğindeki dev barajın santral bölümü 4 üniteden oluşuyor. Bu ünitelerden birincisi Temmuz 2013, ikinci ve dördüncüsü Ağustos 2013, üçüncü ünitesi ise Ekim 2013’te elektrik üretmeye başladı. Dört üniteden oluşan santralde bugün itibariyle toplam 2 milyar 243 milyon kilowatt/saat enerji üretimi sağlandı.