Küresel petrol ve doğalgaz üretiminin 5'te birinden fazlasını kontrol eden dev enerji şirketleri, karbon salımını azaltmak amacıyla bir milyar dolarlık ortak bir fon oluşturdu.

Petrol ve Doğalgaz Girişiminden (OGCI) yapılan açıklamada, BP, Shell, Statoil, Total, CNPC, Eni, Pemex, Reliance, Repsol ve Saudi Aramco’nun yer aldığı 10 enerji şirketinin karbon salınımını azaltacak ve yenilenebilir enerjiyi destekleyecek teknolojilerin geliştirilmesi için bir milyar dolarlık ortak bir fon kurma kararı aldıkları belirtildi.

Fonun önümüzdeki 10 yıl boyunca karbon salımını azaltıcı ve yenilenebilir enerjiyi destekleyen projelerin finansmanı için kullanılacağı belirtildi.

Şirketlerden yapılan ortak açıklamada, "OGCI iklim yatırımları fonunun oluşturulması, iklim değişikliği konusunda geniş çaplı adım atma konusunda kollektif kararlılığımızı gösteriyor. Diğer şirketlerle birlikte çalışarak sera gazı salımını azaltmak yolunda kilit rol oynamak konusunda kararlıyız." denildi.

OGCI Başkanı ve BP’nin Üst Yöneticisi Bob Dudley, konuya ilişkin değerlendirmesinde, iklim değişikliğinin uzun vade için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, "Bunu bugünkü adımımız ile göstermiş durumdayız. Önümüzdeki süreçte fırsatların ve yatırımların artmasını umuyorum." ifadelerini kullandı.

- "Fon okyanusta su damlası"

Fona katkı sunan şirketler halihazırda dünyadaki toplam petrol ve doğalgaz üretiminin yüzde 20’den fazlasını gerçekleştiriyor.

Geçen yılın aralık ayında 175 ülke tarafından imzalanan “İklim Değişikliği Anlaşması”na göre küresel sera gazı salınımının kısıtlanması hedefleniyor.

Bu anlaşma kapsamında küresel ortalama sıcaklık artışı limitinin bu yüzyılın sonuna kadar 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılması amaçlanıyor.

Enerji şirketlerinin uzun vadeli üretim modellerini değiştirmek zorunda bırakabilecek “İklim Değişikliği Anlaşması” bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Öte yandan enerji analistleri arasında enerji şirketlerinin büyüklüğüne oranla fonun oldukça küçük ve yetersiz olduğunu savunanlar da var.

İngiliz The Guardian gazetesine değerlendirmede bulunan Londra merkezli Enerji ve İklim Birimi Analisti Jonathan Marshall, “10 yılda 1 milyar dolar okyanusta sadece su damlası. Bill Gates tek başına bu alanda 1 milyar dolarlık katkı yaptı.” ifadelerini kullandı.