Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), ifade özgürlüğünün vaz geçilmez bir değer olduğunu belirterek, "İfade özgürlüğünün hangi hallerde sınırlanabileceği Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi çerçevesinde tanımlanmıştır. Bir hukuk devletinde hangi eylem ve söylemlerin yasalarla tanımlanan sınırların ötesine geçip suç teşkil ettiği hukuk çerçevesinde değerlendirilir. Aksi halde keyfi sınırlamalar basın ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırır." dedi.

TÜSİAD’ın 45. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Dinçer, dünyanın 2015'e pek içaçıcı haberlerle başlamadığını ifade ederek, yaşananların arka planında dünyadaki ekonomik krizin ve buna bağlı ekonomik dengesizliklerin rol oynadığını söyledi. Dünya ekonomisinin 2008'de başlayan krizi geride bırakmayı başaramadığını vurgulayan Dinçer, "Deflasyon ciddi bir tehdit. Açıktan korumacılık yapılmasa da giderek dünya ticaret hacmini daraltan tedbirler alıyor. Üstelik krizin yalnızca ekonomiyle sınırlı olmadığı aynı zamanda ciddi bir siyasal meşruiyet krizinin de tetiklendiği giderek daha iyi anlaşılıyor. 2. Dünya Savaşı'ndan beri ekonominin işleyişini sağlayan kurumsal yapı yeni koşullarda etkisiz kalıyor. Bu anlamda dünyada yeni bir yönetişim sorunu yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

Yolsuzluk konusunun da ba arayışlar çerçevesinde dünya gündeminde hak ettiği şekilde ve yoğunlukla tartışıldığına dikkat çeken Dinçer, şöyle konuştu:

"Bu nedenle Türkiye'nin bu yıl başkanlık yapacağı G20, son Avustralya zirvesinde yolsuzlukla mücadeleyi baş gündem maddesi haline getirdi. Krizin bir yan sonucu olarak hemen bütün ülkelerde vatandaşlar yönetici sınıflara güvenlerini kaybetmiş durumdalar. Yalnızca Avrupa ve ABD'de değil, Çin'de, Hindistan'da da benzer bir durumun yaşandığını bu ülkelerdeki gelişmelerden çıkarabiliyoruz. Siyasette güç kazanan popülist hareketleri, yabancı düşmanlığından prim yapan söylemleri, otoriterleşme yöneliminde bu mercekten görmek gerektiğini düşünüyoruz. Yabancı düşmanlığından prim yapan söylemleri, otoriterleşme yöneliminde bu mercekten görmek gerektiğini düşünüyoruz."

Devam edecek...