Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), 3. Dönem Genel Başkanı Doç. Dr. Ömer Bolat, geçtiğimiz yılı yüzde 3 büyüme oranı ile kapatan Türkiye’ye, 2023 hedefi için bu büyüme oranının yetmeyeceğini söyledi.

MÜSİAD Bursa Şubesi tarafından düzenlenen Müstakil Düşünceler Konferansı’na katılan 3. Dönem MÜSİAD Genel Başkanı Doç. Dr. Ömer Bolat ile 4. Dönem MÜSİAD Genel Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, ‘Yeni Türkiye Yolunda İç ve Dış Ekonomik İlişkiler’ konulu toplantıya katıldı.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, şunları dile getirdi: “DEİK, farklı ülkelerle Türkiye arasında devletler tarafından belirlenen iş konseylerinin yatırım ve üretim konularında karşılıklı istişareler yaparak, projeler üreten bir oluşumdur. 1986 yılında merhum Turgut Özal’ın ekonomiyi toparlama ihtiyacından kaynaklı olarak kurulan DEİK, günümüzde yapısını farklılaştırarak, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve dış ekonomik ilişkilere yön vermek amacıyla hareket etmektedir.” Vardan, DEİK olarak, birçok ülkedeki yatırım olanaklarını incelediklerini ve mevcut ihracatı artırmak için yoğun mesai harcadıklarını ifade etti.

Dünyada 2008 yılından bu yana yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendiren 3. Dönem MÜSİAD Genel Başkanı Doç. Dr. Ömer Bolat ise 2014 yılını, Avrupa Birliği ülkelerinin 2008 krizinin etkisinden kurtulamadığı bir yıl olarak geride bıraktığını belirtti. Türkiye’nin yılı yüzde 3 oranında bir büyüme performansı ile kapattığını hatırlatan Bolat, şöyle konuştu: “Çevre ülkelerde bir takım olumsuzlukların baş gösterdiği ve devam ettiği bir yılda bu büyüme olumlu karşılanabilir fakat 2023 hedeflerine giden yolda yeterli değildir. Bu tabloya bakıldığında 2014 yılında İslam coğrafyasında ve çevre ülkelerde yaşanan sıkıntıların büyümemizi en az 1 puan etkilediği de göz ardı edilmemelidir. Ben 2015 yılının yazıp çizilen korku senaryolarının aksine daha da iyi geçeceğini düşünüyorum. Türkiye’de güven ve istikrarın hakim olması, ekonomideki eski kırılganlıkları ortadan kaldırmıştır. Bu yüzden bizler, devletimize güvenmeli, ihracatı nasıl artırabilirizi düşünmeliyiz.”

MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni de Türkiye ekonomisinin son 12 yılda önemli bir gelişme kaydettiğini dile getirdi.