İSTANBUL (AA) - Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğalgaz santrallerinin sistemin bel kemiğini oluşturduğunu söyledi.

Şu an yap-işlet-devret santralleriyle yenilenebilir enerji projelerinde alım garantisi bulunduğuna işaret eden Danışman, nükleer santral ve yapılması düşünülen linyit santrallerine de alım garantisi verilebileceğini dile getirdi.

Danışman, önümüzdeki dönemde yerli kömüre ağırlık verileceğini, bunun yanında güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi yerli kaynakların da unutulmaması gerektiğini belirterek, "Yenilenebilir enerji ve yerli kaynaklara dayalı yatırımlar artırılmak isteniyorsa, YEKDEM sürelerinin uzatılmasında da fayda var. Çok fazla ayrım yapılmadan tüm kaynakların desteklenmesi gerek." dedi.

Türkiye'deki doğalgaz santrallerinin de mali açıdan desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Danışman, şöyle devam etti:

"Doğalgaz santralleri baz yükle çalışabilen, anında dur-kalk yapabilen tesisler. Bunların olmadığı bir dünyada elektrik sistemini ayakta tutmak mümkün değil. Önümüzdeki dönemde bu tesislerin ayakta kalmasını sağlayacak destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi lazım. Yenilenebilir enerji, nükleer ve kömür yatırımlarına verilen teşviklerin yanı sıra doğalgaz santrallerinin de desteklenmesi gerekiyor. Bunun için bazı ülkelerde uygulanan kapasite ödemesi benzeri bir sistem yürürlüğe konulabilir. Türkiye'de bu konuyla ilgili çalışmalar zaten yapıIıyor. Özellikle 2017 yılından itibaren böyle bir mekanizmanın devreye girmesi sektörün yararına olur."