Türk doğaltaş sektörünü Xiamen heyecanı sardı. Çin'de 6-9 Mart 2016 arasında düzenlenecek 16. Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na, Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından yapılacak Türkiye milli katılım organizasyonuyla katılacak 76 firma, stant yerlerinin tespiti için Ege İhracatçı Birlikleri’ndeki kura çekiminde biraraya geldi.

Türkiye’nin milli katılım alanını, sektörden gelen talepler üzerine fuar idaresiyle görüşerek yüzde 50 büyüttüklerini kaydeden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, “Hakkaniyete büyük önem veriyoruz. Kimsenin aklında soru işareti kalmayacak şekilde, tüm firmaları davet ederek kura çekimini gerçekleştirdik ve Türkiye pavyonunda yer alacak 76 firmamızın yerlerini belirledik. Türk doğaltaş sektörüne başarılı bir fuar diliyoruz.” dedi. Geçen yıl 2 bin 300 metrekare olan sergileme alanının, bu yıl 3 bin 100 metrekareye çıktığını belirten Kaya, şöyle devam etti: "Fuar idaresi, yıllardır sürdürdüğümüz ısrarımıza yeni hol inşa ederek yanıt vermek zorunda kaldı. Artık Türkiye pavyonu değil, tüm katılımcıların ülkemizden oluştuğu Türkiye holü var. Yıllardır yürüttüğümüz başarılı organizasyon sayesinde, her yıl bizimle birlikte fuarda yer almak isteyen firma sayısı hızla artıyor, çünkü biz tabiri caizse anahtar teslim hizmet veriyoruz firmalarımıza. Fuardan bir gün önce rahatça gelip hiçbir şeye ellerini sürmeden, sadece satışa odaklanmalarını sağlıyoruz. Bu yıl da yeni alanın inşa edilmesini fırsat bilerek her şeye sıfırdan başladık ve yer dağılımının firmalarımızca belirlenmesine karar verdik. Herkes, hakkaniyetli bir şekilde kendi yerini, kendi bileğiyle belirledi."

Son dönemde blok satışlarında görülen düşüşün de etkisiyle Türkiye’nin doğaltaş ihracatında işlenmiş ürünün yüzde 55, Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin yaptığı doğaltaş ihracatında ise yüzde 70 pay aldığını aktaran Kaya, “Milli katılım kapsamında yer alacak 76, bireysel katılımcılarla birlikte toplamda 180 Türk firmasıyla Xiamen 2016 Fuarı, sektörümüz için tam bir ülke çıkarması olacak. Xiamen artık sadece blok mermer alışverişi yapılan bir fuar olmanın çok ötesine geçti. Dünyanın dört bir tarafından işlenmiş ürün alıcıları, bu fuarın en önemli katılımcıları konumunda. Dünya genelinden gelen ithalatçılarla Xiamen’de görüşüp ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz. Xiamen’de hedefimiz sadece Çin pazarı değil, tüm dünya.” şeklinde konuştu.