Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, et fiyatlarının aşırı artmasının ardında, piyasayı manipüle ve provoke eden ithalatçı lobilerin olduğunu iddia etti. Doğan, “Ülkemizdeki ithalatçı lobi ve bazı fırsatçıların ayak oyunları ve kurguladıkları faaliyetlerle, bu istikrarsızlığı ve fiyat yükselişini üreticiye mal etmek, günah keçisi olarak üreticiyi göstermek istiyorlar.” dedi.

Artan kırmızı et fiyatlarının bir türlü düşmemesini devletin duyarsızlığına bağlayan Doğan, “Devlet eğer samimi bir şekilde ülkedeki kırmızı et sektörünün istikrarlı olmasını istiyorsa 5200 sayılı yasa ile kurulmuş olan kırmızı et üreticileri birliğini Avrupa da olduğu gibi yasal yaptırımlarla donatıp, alım ve satımları birlikler üzerinden yapmalıdır. Böylelikle ülkede kırmızı et üretim planlaması yapılarak disipline edilir ve istikrarlı bir şekilde üretim yapılır.” uyarısında bulundu. Şu anda da gerek bakanlıklar, gerekse ilgili tüm makamlar nezdinde girişimlerini sürdürdüklerini ifade eden Doğan, “Bizlere düşen panik havasına kapılmadan işimize devam etmektir. Et ve Süt Kurumu üreticiyi mağdur etmeyecek, ama fiyat dengesini sağlayacak eti belli miktarlarda getirecektir. Resmi kaynaklar kurumun bunu müdahale amaçlı yaptığını ve üreticinin mağduriyetine yol açacak bir etkisi olmayacağını ve sadece kurum tarafından yapılacağını belirtmektedir. Dolayısı ile sükûnetimizi koruyarak yolumuza devam etmekte fayda görülmektedir.'' diye konuştu.

Doğan yaptığı açıklamada şöyle konuştu: ''Kesim fiyatlarının anormal bir şekilde 27-28 TL/kg'ma çıkması, perakende fiyatlarının da aşırı artmasına, tüketicinin feryadına ve medyada her gün haberler yapılmasına neden olmuştur. Son açıklanan enflasyon verilerinde de gıda ve özellikle kırmızı et fiyatlarının enflasyonu artırıcı etkisi ortaya konmuştur. 78 milyon nüfustan sorumlu olan devlet, 23-24 TL aralığında seyretmesi gereken fiyatların normal seviyeye çekilmesi için sayın başbakan başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda kararlar almıştır. Bu kararlar üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde, müdahale kurumu olan Et ve Süt Kurumu'nun bir miktar ithalat yapmasını da içermektedir. Birlik olarak üreticilerimize defalarca uyarılarda bulunulmuştur. Fiyatların yükselmesinin beklenmemesi, kesime gelen hayvanların elde tutulmaması. 1-2 TL için geleceğimizin tehlikeye atılmaması için uyarılarda bulunmuştuk. Uyarılarımızda devletin fahiş fiyatlara izin vermeyeceğini ve bunu bilen lobilerin birkaç baş hayvana çok yüksek fiyatlar vererek piyasaları yükselteceğini, üreticinin bu oyunlara gelememesi gerektiğini anlatmaya çalıştık. Bu ikazlarımızın üye üreticilere özellikle bildirdik. Ayrıca, Et ve Süt Kurumu ile yaptığımız protokol çerçevesinde üyelerinizin elindeki hayvanların yüzde 5 veya 10'nun kurumla sözleşmeli kestirilmesini, bu şekilde kurumun da ihtiyacını karşılayarak ithalatın önünün kesilebileceğini bildirdik. Bunun yine bu sektörün fırsatçıları tarafından sanki et ithalatı ardına kadar herkese açılmış gibi yanlış bir algı haline dönüştürüldüğü ve piyasalarda dalgalanmalara sebep olduğu tarafımızca gözlenmekte ve birliklerinizce dile getirilmektedir.”