ALB Menkul Değerler, borsa ve kur öngörülerini içeren bir rapor yayımladı. Rapora göre doların 2,50 seviyesini geçmesi halinde Borsa İstanbul’da (BIST) satış baskısı derinleşir.

Kurumun Araştırma Uzmanı Eda Önder tarafından ortaya koyulan raporda şöyle denildi:

“BIST 100 Endeksi bu hafta 82 bin 975 ila 86 bin 357 seviyelerindeydi. Endeks haftayı yüzde 0,97 değer elde ederek ve 85 bin 809 dolaylarında tamamladı. Banka Endeksi yüzde 0,72, Sanayi Endeksi ise yüzde 0,31 değer elde etti. Avrupa yakın markajda olup Yunanistan tartışmaların odağındaydı. Haftaya başlarken Almanya ve Yunanistan maliye bakanları tarafından yapılan karşılıklı olumsuz açıklamaların yanı sıra Yunanistan Başbakanı Tsipras'ın kurtarma programını reddettiği ifadesini yenilemesi ve tutumunda geri adım atmaması ile Yunanistan gerginliği piyasalarda hissedildi. Buna paralel olarak Euro Bölgesi’nde Almanya tahvil faizlerinde esneme, İtalya ve İspanya tahvil faizlerinde artış ele alındı. Haftanın ilerleyen günlerinde Yunanistan’ın kreditörler ile görüşmeleri ertelendi. Ancak görüşme ile ilgili öngörüler piyasalarda olumlu algılandı. Bir diğer olumlu haber de Belarus’tan geldi. Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Ukrayna Başbakanı Poroshenko ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in bulunduğu toplantıdan Ukrayna’da 15 Şubat tarihinden geçerli olmak sureti ile ateşkes sonucu çıkmasının ardından piyasalarda barış havası esti.


Bilanço döneminin başladığı ABD’de hisse oynamaları görülüyor. Hafta içerisinde ABD perakende satış verileri öngörüleri karşılayamazken, dünya geneline paralel olarak Ukrayna ateşkesi de ABD borsaları tarafından yakından takip edildi. Ülke içinde haftadan kalan notlar da var; bunların başında rekor seviyeleri gören dolar/lira paritesi, artan tahvil faizi ve satış baskısı altında kalan endeks yerini aldı. Hafta içerisinde dolar/lira paritesinin 2,50 seviyesini geçmesi önemliydi. Tabii bu dilimde Aralık ayı cari açık verisi yakından takip edildi. Aralık ayı cari açık verisi 6,82 milyar dolar ile tahminleri hafif aşarken, 2014 cari açığı da 45,84 milyar dolar oldu. Söz konusu cari açık verisinin piyasalarda sert bir etkisi görülmedi. Ülke dışından haberlerin de yakından takip edildiği BIST’ta Yunanistan mercek altında olup Ukrayna ateşkesi gözlerden kaçmadı. Hafta içerisinde Ukrayna ateşkesi ve zaman zaman tepki alımlarının görüldüğü endeks toparlanma çabası içindeydi.’’

Raporda 16 Şubat haftası ile ilgili olarak da şu ifadelere yer verildi:

“Hafta içerisinde dolar/lira paritesinin etkisi altında kalan BIST’ta bu hafta da aynı manzara bizleri bekliyor. Hafta içerisinde dolar/lira paritesinin 2,50 seviyesini geçmesi ile satış baskısı altında kalan endekste bu hafta dolar/lira paritesinde psikolojik seviye haline gelen 2,50 seviyesini aşacak oynamalar BIST’ın seyrini zayıflatabilir. Avrupa cephesinde Yunanistan’ın gündemi işgal etmesi nedeniyle geçtiğimiz hafta geri planda kalan FED ve faiz artırımı konusu yeniden gündeme gelebilir. Bu hafta açıklanacak olan FED’in 27-28 Ocak toplantısının tutanaklarına dair satır aralarında faiz artırımı ile ilgili aranacak detaylar dolar/lira paritesinin yeniden rekor tazelemesine neden olabilir.

Ülke içi gündemde veri akışı yoğun olup hafta içerisinde işsizlik oranı ve tüketici güveni verileri takip edilecek. Veri akışının yanı sıra 24 Şubat’ın yaklaştığına dikkat çekmekte fayda var. Merakla beklenen 24 Şubat faiz oranı kararından evvel faiz indirimi beklentilerinin piyasalar tarafından evvelinde fiyatlanabileceği göz önüne alındığında dolar/lira paritesi yakından takip edilmeli. Hafta güç kaybeden BIST, dolar/lira paritesi yakından takip edilecek olup, Yunanistan ve kreditörlerin görüşmeleri de dikkate alacaktır.

Söz konusu konular ile birlikte geçtiğimiz hafta seyri zayıflayan endekste bu hafta Yunanistan ve kreditörlerin görüşmelerden bir uzlaşı çıkmaması ve dolar/lira paritesinde 2,50 seviyesini geçecek oynamalar BIST’ta satış baskısının derinleşmesine yol açacağından dikkatle izlenmelidir. Zayıflayan seyir ile birlikte 84 bin seviyesi önemli destek seviyesi konumuna gelmiştir. Endeksin 84 bin seviyesinin aşağı yönlü kırmasıyla satış baskısı artabilir. Endekste anlamlı yükseliş denemelerinin görülebilmesi için 85 bin 500 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, 87 bin direnci izlenebilir.”