Kosova Başbakanı İsa Mustafa ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Brüksel'de dört anlaşma daha imzaladı.

İki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için devam eden çalışmalar kapsamında, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini hakemliğinde gerçekleşen görüşmelerde, Mitroviça köprüsündeki Sulh Parkı ile Sırp Belediyeler Birliği, telekomünikasyon ve enerji anlaşması sağlandı.

Görüşmeye ilişkin AB temsilcisi Federica Mogherini yaptığı yazılı açıklamada, "Sırbistan ve Kosova heyetlerin görüşmelerin uzun bir gün sonucunda 4 anlaşma imzalandı. İki başbakanı diyalog sürecine dönüm noktası gerçekleştirildi. Bugünkü çözüm iki ülke için büyük kazanç sağlanacak ve Avrupa Birliği yolunda daha yaklaştı." ifadelerini kullandı.

Anlaşmalara göre telefon kodu olmayan Kosova adına Avusturya’nın telefon kodu verilmesi için başvuracağı, Sırbistan’ın Kosova’da GSM operatörüne sahip olacağı kaydedildi. Mitroviça köprüsündeki Sulh Parkı 17 yıl sonrası 14 Ekim'de kaldıracak ve Sırpların çoğunlukta olduğu Kosova’daki belediyelerin bir çatı altında toplanıp "Sırp Belediyeler Birliği" kurulacağı belirtti. Sırp Belediyeler Birliği kendi Başkanı, Meclis üyeleri ve Sırbistan ile ilişkileri olacağı iddia ediliyor.

KOSOVA'DA PROTESTO BAŞLAYACAK

Ana muhalefet partisi Vetvendosye Hareketi, önceden Sırp Belediyeler Birliği anlaşması imzalanırsa büyük protestolar düzenleyeceği açıkladı. Bugün tepki olarak vetvendosye aktivistleri Başbakan İsa Mustafa’nın Priştine yakınlarındaki Prapaştitsa’da yer alan evine “Kosova’nın değil, kendi mülkiyetini sat” pankartını açarak protesto etti.

HAŞİM THAÇİ: SIRBİSTAN KOSOVA'YI TANIDI

Kosova eski Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Haşim Thaçi, görüşmenin ardından KlanKosova Tv için yaptığı açıklamada, "İmzalanan bütün anlaşmalarıda Kosova Cumhuriyeti ismi geçiyor. Dolasıyla Sırbistan, bir şekilde Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı" dedi.

SIRBİSTAN'DAKİ ARNAVUTLAR ÖZERKLİK İLAN EDEBİLİR

Önceki gün, Sırbistan Arnavut Ulusal Konseyi Başkanı Jonuz Musliu yaptığı açıklamada, "Kosovalı Sırpların Belediyeler Birliği’ni kurması durumunda Sırbistan’nın güneyinde Arnavutların çoğunlukta olduğu Sırbistan’da Preşova Vadisi olarak olarak tanımlanan Arnavut belediylerinin özerklik ilan edebilir. Biz Kosova'daki yaşayan Sırplar gibi hakklarımız isteyebiliriz." açıklamasında bulundu.