Petrol fiyatlarının 62 doların üzerine çıkması, Ukrayna krizinde barış sürecinin devam etmesi Rusya’da rublenin değer kazanmasına neden oluyor.

Sabah saatlerinde 81 kapek daha düşen dolar kritik eşiğin de altına inerek 49,6 rubleye geriledi. Euro ise 63 kakep düşüşle 53 rubleden alıcı buluyor.

Rusya Merkez Bankası henüz rublenin güçlenmesine müdahale etmeyi düşünmediklerini açıkladı. Rusya’da rublenin serbest dalgalandığını ve fiyatların serbest piyasa şartlarında oluştuğunu belirten banka, mali istikrarın tehdit altında kalması durumunda müdahale edilebileceği sinyalini de verdi.

Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve petrol fiyatlarının sert düşmesi nedeni ile 2014’ün ikinci yarısında dolar 80 rubleye kadar çıkmıştı. Petrol varil fiyatlarının 60 doların üzerine çıkması rublenin hızla toparlanmasını sağladı.

Uzmanlar Merkez Bankası’nın 30 Nisan toplantısında faiz oranlarının düşürülmesi yönünde adım atabileceğine dikkat çekiyor. Bu durumda doların değer kaybı kısa vadeli olabilir. Yüzde 17’den yüzde 14’e çekilen faiz oranları büyüme için yeterli değil.